Tauber nu se dă bătută. Deputata partidului declarat neconstituțional va încerca, repetat, să se înscrie în cursa pentru Primăria Bălți
Full Article 4 minutes read

Tauber nu se dă bătută. Deputata partidului declarat neconstituțional va încerca, repetat, să se înscrie în cursa pentru Primăria Bălți

Deputata Marina Tauber a anunțat că a depus, a doua oară, actele pentru înregistrarea ei în calitate de candidat la Primăria Bălți. Se întâmplă după ce Curtea Constituțională a suspendat noua lege care îi interzicea să candideze. De această dată, Tauber a spus că i-au fost eliberate listele de subscripție în vederea colectării semnăturilor pentru susținerea ei în calitate de candidat independent la funcția de primar al municipiului Bălți.

Astăzi sunt din nou la Comisia Electorală de Circumscripție Bălți, în care voi solicita repetat eliberarea listelor de subscripție în vederea colectării semnăturilor pentru a candida la funcția de primar independent al municipiului Bălți”, a scris Tauber, în dimineața zilei de 29 septembrie, pe rețelele de socializare.

Ulterior, deputata a anunțat despre „încă o victorie”. Ea a spus că i-au fost eliberate listele de subscripție, în vederea colectării semnăturilor pentru susținerea ei în calitate de candidat independent la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile din 5 noiembrie.

Vom colecta semnături. Vom depune actele necesare și vom participa în campania electorală”, a comunicat deputata.

Totuși ea a spus că „în pofida faptului că au fost eliberate listele de subscripție”, va insista în instanța de judecată să fie anulat răspunsul anterior al Comisiei Electorale de Circumscripție cu privire la candidatura ei „dat fiind faptul că la acea etapă a fost încălcată procedura administrativă și alte elemente de fond”.

Dreptul la alegeri libere și de a fi ales este fundamental, garantat și trebuie respectat de toți, indiferent de simpatii sau antipatii. Este inadmisibil de a anula acest drept printr-o lege de conjunctură. Mergem înainte și începem colectarea de semnături. Dragi bălțeni, susținerea dumneavoastră este foarte importantă pentru noi. Împreună vom învinge”, a conchis Tauber.

***

Marina Tauber a depus actele pentru a candida la funcția de primar al municipiului Bălți și pe 20 septembrie. O zi mai târziu, pe 21 septembrie, cererea i-a fost refuzată. Președinta Consiliului Electoral de Circumscripție Bălți Svetlana Colesnic a declarat că decizia a fost luată în conformitate cu legislația în vigoare – declarație contestată de Tauber, care a iscat un scandal la Bălți urmare a deciziei.

Precizăm că, potrivit unui proiect de lege, votat în două lecturi de deputați, persoanele care au fost membri ai partidului Șor, scos în afara legii, nu pot participa la alegeri în următorii trei-cinci ani.

Totuși, pe 28 septembrie, magistrații Curții Constituționale a Moldovei au suspendat prevederile Codului Electoral, propuse și votate de Partidul Acțiune și Solidaritate, care impuneau o interdicție în acest. Curtea a anunțat că prevederile legale au fost suspendate până la examinarea în fond a sesizării. Sesizarea, depusă de deputații ex-Partidului „ȘOR”, scos în afara legii, va fi examinată marți, 3 octombrie, cu începere de la ora 10:00.

***

În prezent, fotoliul de primar al municipiului Bălți este ocupat de Nicolai Grigorișin. El a venit în funcție în urma scrutinului organizat în decembrie 2021, după ce contracandidata sa din primul tur, Marina Tauber, care a acumulat cele mai multe voturi, a fost exclusă din cursa electorală din cauza utilizării mijloacelor financiare nedeclarate. Marina Tauber a acuzat la acea vreme regimul PAS pentru înlăturarea sa, pe care a calificat-o ilegală. Eliminarea sa din cursa electorală de la Bălți a fost contestată, inclusiv, la CtEDO. Dosarul a fost depus la Curtea de la Strasbourg la începutul lunii mai al anului 2022.

De menționat în acest context că Marina Tauber este cercetată penal în Moldova. Aceasta este învinuită de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale a Partidului Politic „ȘOR” – declarat recent în afara legii – și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat. Dosarul a fost recent trimis în instanța de judecată. Dacă va fi găsită vinovată, parlamentara riscă de la 2 la 7 ani de detenție.

Tauber a rămas fără imunitate parlamentară după reținerea sa din 21 iulie 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: