Temperaturi extreme, de până la -40 grade. Moldovenii, îndemnați să evite călătoriile în două țări din UE
Full Article 2 minutes read

Temperaturi extreme, de până la -40 grade. Moldovenii, îndemnați să evite călătoriile în două țări din UE

Cetățenii Republicii Moldova sunt îndemnați să evite călătoriile în Finlanda și Suedia, în următoarele două zile. Alerta de călătorie a fost emisă de Ministerul Afacerilor Externe (MAEIE) pe 4 decembrie, după ce autoritățile din cele două țări au emis avertisment urmare a scăderii temperaturii în anumite regiuni.

Institutul Meteorologic Finlandez a emis cod portocaliu pe tot teritoriul țării, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. La rândul său, Institutul suedez de meteorologie a emis avertisment de vreme rea pentru regiunile Skåne și Blekinge. Potrivit sursei, sunt așteptate precipitații semnificative, până la 25 cm de zăpadă și temperaturi scăzute de până la – 40 °C.

„În aceste condiții meteorologice sunt posibile întârzieri în traficul cu transportul public, anularea curselor, blocarea și închiderea traseelor”, anunță MAEIE.

Alerta este valabilă pentru perioada 3 – 6 ianuarie 2024.

Cetățenii Republicii Moldova sunt îndemnați să verifice avertizările meteorologice, înainte de a-și planifica călătoriile și disponibilitatea rutelor alternative de deplasare.

Moldovenii care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, pot contacta Ambasada la numărul de telefon +46769423423 sau la adresa de e-mail [email protected].

***

Precizăm că și meteorologii de la Chișinău au anunțat cod portocaliu pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 7-10 ianuarie. Potrivit SHS, în această perioadă vor cădea precipitații sub formă de ploaie cu transformare în lapoviță și ninsoare, izolat va viscoli, iar pe drumuri se vor forma troiene și ghețuș. Temperatura medie zilnică a aerului va scădea în această perioadă cu 10-15°C.

Poliția Republicii Moldova a atenționat în acest context șoferii să nu pornească la drum dacă nu au echipat autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, să conducă cu viteză redusă, să verifice starea frânelor și să nu uite că autovehiculul trebuie dotat cu lanțuri antiderapante, lopată şi sac cu nisip.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a convocat ședința autorităților de resort și a subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Efros a solicitat crearea Centrului de Dirijare în Situații Excepționale, la necesitate, pentru gestionarea situației în țară. Oficialul a mai cerut responsabililor „cooperarea forțelor în special în cazul vulnerabilității accesului pe drumurile din țară, apariției cazurilor medicale, dar și acordării ajutorului în condiții de vreme dificilă”. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: