Autoritățile și-au învățat lecția? Ministrul de Interne, în ședință cu toate subdiviziunile în contextul Codului Portocaliu de îngheț
Full Article 4 minutes read

Autoritățile și-au învățat lecția? Ministrul de Interne, în ședință cu toate subdiviziunile în contextul Codului Portocaliu de îngheț

Ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros a convocat ședința autorităților de resort și a subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în contextul avertizării de cod portocaliu. Precizările au fost făcute de reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI. Potrivit sursei, Efros a solicitat crearea Centrului de Dirijare în Situații Excepționale, la necesitate, pentru gestionarea situației în țară. Oficialul a mai cerut responsabililor „cooperarea forțelor în special în cazul vulnerabilității accesului pe drumurile din țară, apariției cazurilor medicale, dar și acordării ajutorului în condiții de vreme dificilă”.

Reprezentanții IGSU au declarat că Efros a convocat ședința în contextul avertizării de cod portocaliu, emis de Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Potrivit sursei, la ședință a fost prezentul șeful IGSU dar și reprezentanții autorităților competente să acționeze în situații de urgență.

Ministrul Afacerilor Interne, domnul Adrian Efros a solicitat conform prognozelor de a crea Centrul de Dirijare în Situații Excepționale, la necesitate, pentru gestionarea situației în țară. Astfel, odată cu instituirea condițiilor meteo nefavorabile, reprezentanții grupului de lucru se vor întruni, la IGSU, pentru a acționa în vederea remedierii situației în Republica Moldova. În debutul ședinței, Adrian Efros a solicitat cooperarea forțelor pentru prevenirea situațiilor de risc, în special în cazul vulnerabilității accesului pe drumurile din țară, apariției cazurilor medicale, dar și acordării ajutorului și suportului în condiții de vreme dificilă”, au relatat responsabilii de la IGSU.

Autoritățile și-au învățat lecția? Ministrul de Interne, în ședință cu toate subdiviziunile în contextul Codului Portocaliu de îngheț

Telegram/IGSU

În același timp, potrivit sursei, Efros „recomandă populației să urmărească informările emise de autorități și să respecte indicațiile și recomandările poliției și IGSU în legătura cu deplasările pe drumurile publice și alte măsuri pe care trebuie să le ia pe timpul viscolului și căderilor de zăpadă”.

Pe 5 ianuarie, meteorologii au anunțat despre o schimbare bruscă a vremii, în Republica Moldova. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod portocaliu, în perioada 7-10 ianuarie, și a declarat că vor cădea precipitații sub formă de ploaie cu transformare în lapoviță și ninsoare, izolat va viscoli, pe drumuri se vor forma troiene și ghețuș, vor fi intensificări ale vântului iar temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 10-15°C.

***

În noiembrie 2023, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, mai mulți oameni și-au pierdut viața. În raionul Criuleni și Grigoriopol doi bărbați a fost găsiți înghețați în mijlocul drumului. La Căușeni, o femeie și un bărbat au fost găsiți morți într-o mașină blocată în zăpadă. Sora bărbatului susține că a sunat la 112 și a cerut ajutor. Reprezentanții serviciului 112 au confirmat pentru NewsMaker că au primit apelul și au declarat că au transmis informația către serviciile de urgență responsabile. Detalii – AICI.

Premierul Dorin Recean a solicitat, la ședința Guvernului din 29 noiembrie, demisia directorului de la Serviciul 112 Liviu Oboroc. Recean a spus că a stabilit că, în rezultatul intemperiilor de duminică, „112 se ocupă doar de pasarea informației, în loc să ia cazul, să-l urmărească cap coadă”. Prin urmare, el a cerut ministrului de Interne ca odată cu preluarea serviciului 112 de la 1 ianuarie „să fie revizuite toate protocoalele”. „Aveți 30 de zile pentru acest lucru”, a comunicat Recean.

Ministrul Adrian Efros a declarat că trecerea Serviciului 112 de la Ministerul Economiei la Ministerul Afacerilor Interne va ajuta autoritățile să înțeleagă „cine, când, unde, ce execută și să nu avem neînțelegeri protocolare”. Declarațiile au fost făcute în contextul tragediei de la Căușeni, unde un cuplu a decedat în mașina împotmolită în zăpadă. Potrivit oficialului, autoritățile „au anticipat problema 112”. Întrebat cum i se pare răspunsul operatorului 112, care a îndrumat cuplul să apeleze responsabilii de la SA Drumuri Căușeni, Efros a evitat să comunice, menționând că „în cadrul anchetelor și procedurii penale se va stabili deja și răspunsul”.

Tot pe 29 noiembrie, ministerul Afacerilor Interne Adrian Efros a prezentat cronologia tragediei de la Căușeni. Potrivit oficialului, bărbatul și soția sa găsiți morți au cerut ajutor de la serviciile specializate: 112, Administrația de Stat a Drumurilor sau ambulanță de nenumărate ori. Ajutorul a venit abia după șase ore de la primul apel telefonic la serviciul 112.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: