Tiraspolul a redus în jumătate prețul gazului pentru marile întreprinderi metalurgice. Este vizată și uzina din Rîbnița

Organul executiv al regiunii transnistrene a redus costul „componentei de gaz” de la 1 156,65 la 644 de ruble pentru o mie de metri cubi pentru întreprinderile care produc fontă, oțel și feroaliaje și care au mai mult de 150 de angajați. Sub aceste criterii cade inclusiv Uzina Metalurgică Moldovenească din Rîbnița, transmite „МОСТ”.

„Componenta de gaz” reprezintă costul de bază al gazului natural, care este luat în considerare la formarea tarifului final la gaz. Potrivit deciziei organului executiv local, acest indicator este folosit și pentru calcularea tarifului la energie electrică pentru întreprinderile respective. Asta înseamnă că reducerea componentei de gaz va duce și la o scădere semnificativă a prețului energiei electrice pentru Uzina Metalurgică Moldovenească.

„Componenta de gaz” pentru întreprinderile mari și consumatorii casnici din regiunea transnistreană este stabilită manual de Tiraspol, prin modificarea corespunzătoare a unei hotărâri a organului executiv local. De exemplu, pentru întreprinderile metalurgice, aceasta este deja a treia modificare a acestui parametru de la începutul anului.

De menționat că „componenta de gaz” pentru consumatorii casnici a rămas neschimbată – 1 156,65 ruble pentru o mie de metri cubi.

644 de „ruble transnistrene” pentru o mie de metri cubi, adică aproximativ 0,69 lei per metru cub de gaz, este un preț departe de cel de piață. Prețul actual de piață al gazului în Europa (indicele TTF) este de aproximativ 37 de euro pe megawatt-oră, ceea ce echivalează cu circa 7,6 lei per metru cub de gaz.

Chiar și în anul 2024, înainte de criza energetică, „componenta de gaz” pentru întreprinderile din domeniul metalurgiei era de 715 „ruble transnistrene” pentru o mie de metri cubi.

Amintim că, la mijlocul lunii mai, fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, a anunțat că Uzina Metalurgică Moldovenească și-a reluat activitatea.

Iar pe 16 mai, întreprinderea de stat „Moldelectrica” a comunicat că funcționalitatea liniilor de înaltă tensiune de 330 kV Podilsk – Rîbnița a fost restabilită. Aceste două linii electrice sunt esențiale pentru funcționarea deplină a Uzinei Metalurgice Moldovenești.

În regiunea transnistreană, din decembrie 2024 este în vigoare starea de urgență în economie, ca urmare a întreruperii livrărilor de gaz rusești. Autoritățile nerecunoscute ale regiunii au fost nevoite să redistribuie fondurile bugetare rămase și resursele fondurilor speciale pentru a asigura plata prioritară a prestațiilor sociale – pensii și salarii pentru angajații din sectorul public. Pentru stabilizarea bugetului, a fost luată și decizia de majorare a tarifelor la serviciile comunale.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: