Tiraspolul avertizează privind posibile provocări în Zona de Securitate
Full Article 2 minutes read

Tiraspolul avertizează privind posibile provocări în Zona de Securitate

Administrația de la Tiraspol a avertizat că în Zona de Securitate ar putea avea loc anumite provocări din partea reprezentanților Chișinăului. Un comunicat în acest sens a fost publicat pe 17 iulie.

Responsabilii din regiunea transnistreană acuză Chișinăul că în ultimele luni și-ar fi ignorat responsabilitățile în cadrul procesului de negocieri și ar fi refuzat un dialog normal, alimentând tensiunile și organizând acțiuni provocatoare.

„Transnistria deține informații despre acțiuni provocatoare planificate de către partea moldovenească în Zona de Securitate, îndreptate inclusiv împotriva militarilor din cadrul forțelor pacificatoare, ceea ce poate duce la o destabilizare serioasă a situației și ar putea conduce la consecințe care nu pot fi estimate”, se arată în comunicat.

Partea transnistreană a mai scris că a informat participanții din cadrul formatului „5+2”, dar și partenerii externi și le-a cerut să intervină din punct de vedere politic și diplomatic.

Reacția vine după ce, în cadrul briefingului de presă din 16 iulie, deputatul Partidului Democrat Alexandru Jizdan a cerut convocarea în regim prioritar a Consiliului Suprem de Securitate pentru a examina instalarea celor 37 de posturi ilegale în Zona de Securitate și eliminarea imediată a acestora.

Tot astăzi, un grup de combatanți ai războiului de la Nistru a participat la un protest în fața parlamentului. Printre revendicările acestora se numără și eliminarea posturilor de control instalate recent de administrația de la Tiraspol.

Amintim că subiectul a fost discutat recent de către președintele Igor Dodon și liderul transnistrean Vadim Krasnoselski.

Tiraspolul susține că s-au instalat, în total, 31 de astfel de posturi, însă după ridicarea stării de urgență în Transnistria, jumătate dintre acestea au fost demontate. Liderul transnistrean a precizat că acestea au fost instalate cu scopul de a crea bariere suplimentare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Într-o discuție telefonică, Krasnoselski i-a spus lui Dodon că posturile instalate temporar nu vor fi demontate atâta timp cât situația epidemiologică nu se va îmbunătăți.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: