novostipmr.com

Tiraspolul avertizează privind posibile provocări în Zona de Securitate

Administrația de la Tiraspol a avertizat că în Zona de Securitate ar putea avea loc anumite provocări din partea reprezentanților Chișinăului. Un comunicat în acest sens a fost publicat pe 17 iulie.

Responsabilii din regiunea transnistreană acuză Chișinăul că în ultimele luni și-ar fi ignorat responsabilitățile în cadrul procesului de negocieri și ar fi refuzat un dialog normal, alimentând tensiunile și organizând acțiuni provocatoare.

„Transnistria deține informații despre acțiuni provocatoare planificate de către partea moldovenească în Zona de Securitate, îndreptate inclusiv împotriva militarilor din cadrul forțelor pacificatoare, ceea ce poate duce la o destabilizare serioasă a situației și ar putea conduce la consecințe care nu pot fi estimate”, se arată în comunicat.

Partea transnistreană a mai scris că a informat participanții din cadrul formatului „5+2”, dar și partenerii externi și le-a cerut să intervină din punct de vedere politic și diplomatic.

Reacția vine după ce, în cadrul briefingului de presă din 16 iulie, deputatul Partidului Democrat Alexandru Jizdan a cerut convocarea în regim prioritar a Consiliului Suprem de Securitate pentru a examina instalarea celor 37 de posturi ilegale în Zona de Securitate și eliminarea imediată a acestora.

Tot astăzi, un grup de combatanți ai războiului de la Nistru a participat la un protest în fața parlamentului. Printre revendicările acestora se numără și eliminarea posturilor de control instalate recent de administrația de la Tiraspol.

Amintim că subiectul a fost discutat recent de către președintele Igor Dodon și liderul transnistrean Vadim Krasnoselski.

Tiraspolul susține că s-au instalat, în total, 31 de astfel de posturi, însă după ridicarea stării de urgență în Transnistria, jumătate dintre acestea au fost demontate. Liderul transnistrean a precizat că acestea au fost instalate cu scopul de a crea bariere suplimentare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Într-o discuție telefonică, Krasnoselski i-a spus lui Dodon că posturile instalate temporar nu vor fi demontate atâta timp cât situația epidemiologică nu se va îmbunătăți.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

romaniatv.net

„Nu e decizia lui Putin”: Maia Sandu, despre cererea Rusiei de a bloca aderarea Moldovei la NATO

Statutul de neutralitate al Republicii Moldova este garantat de Constituție și doar cetățenii pot decide dacă țara își va păstra această poziție sau va adera la un bloc militar. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, la Pro TV, după ce Rusia a cerut recent garanții în scris că Republica Moldova, Ucraina și Georgia nu vor fi acceptate în NATO – una dintre condițiile puse de Moscova pentru a pune capăt războiului declanșat împotriva Ucrainei acum mai bine de trei ani.

„În cazul Republicii Moldova, avem un articol în Constituție care spune că Republica Moldova este o țară neutră și doar cetățenii noștri pot să decidă. Nu este decizia lui Putin sau  a altcuiva. În cazul celorlalte țări – Ucraina și Georgia – știm că este o justificare falsă a agresiunii pornite de Rusia împotriva Ucrainei”, a declarat șefa statului.

Întrebată ce s-ar întâmpla dacă Statele Unite ar accepta cererea Rusiei, iar între timp moldovenii și-ar exprima dorința de aderare la NATO, șefa statului a răspuns tranșant: „Este doar dreptul cetățenilor Republicii Moldova să decidă ce vor pentru țara lor acum, peste un an sau peste 10 ani. Dar, din păcate, nu există interes real din partea Rusiei să oprească acest război. Indiferent ce va spune o țară sau alta, problema nu este pe acest subiect. Problema este că Rusia vrea să continue agresiunea împotriva Ucrainei”.

Amintim că, pe 28 mai, agenția de presă Reuters a scris, cu referire la surse rusești, că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a stabilit condițiile pentru încheierea invaziei din Ucraina. Acesta cere, între altele, ca liderii occidentali să se angajeze „în scris” să oprească extinderea NATO spre Est, prin excluderea aderării Ucrainei, Moldovei, Georgiei și a altor foste republici sovietice la blocul militar.

Două zile mai târziu, reprezentantul lui Trump, Keith Kellogg, a declarat, într-un interviu pentru ABC News, că Statele Unite ale Americii sunt pregătite să oprească extinderea NATO către granițele Federației Ruse, iar aderarea Ucrainei la blocul militar „nu este subiect de discuție”. Acesta a confirmat că neextinderea este „unul dintre punctele ridicate de Rusia”: „Și ei nu vorbesc doar despre Ucraina, ci și despre Georgia, Moldova”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: