Reacția Tiraspolului la noile reguli pentru companiile din stânga Nistrului, obligate să achite taxele pentru import. Cum explică Chișinăul măsura
Full Article 3 minutes read

Reacția Tiraspolului la noile reguli pentru companiile din stânga Nistrului, obligate să achite taxele pentru import. Cum explică Chișinăul măsura

Schimbarea cadrului de reglementare pentru companiile din regiunea transnistreană are scopul de a include treptat aceste companii în spațiul economic și comercial unic al Republicii Moldova și de a asigura o concurență loială pentru toți agenții economici din țară. Așa a explicat Biroul de Reintegrare pentru NM faptul că de la 1 ianuarie 2024, agenții economici din regiunea transnistreană vor fi obligați să achite toate plățile aferente pentru importul mărfurilor, așa cum o fac celelalte companii din Republica Moldova. Pe de altă parte, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol afirmă că „partea moldovenească nu și-a anunțat încă poziția obiectivă” vizavi de această problemă.

Serviciul Vamal a reamintit pe 3 ianuarie că de la începutul anului 2024, toate companiile, inclusiv cele din regiunea transnistreană, vor achita taxa vamală pe principii generale, ținând cont de preferințele acordate în conformitate cu tratatele și acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.

Liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a discutat această situație pe 4 ianuarie cu așa zișii șefi ai direcțiilor economice și de politică externă ale regiunii nerecunoscute Serghei Obolonic și Vitali Ignatiev.

„Am încercat să clarificăm această problemă în cadrul actualelor formate de negociere „5+2”, însă partea moldovenească nu a anunțat o poziție obiectivă. Lucrăm pentru o colaborare, încercăm să înțelegem mecanismele a ceea ce se întâmplă. Nu există o poziție clară în acest moment. Dar, din păcate, semnalele care vin sunt destul de negative”, a declarat Obolonic.

La rândul său, Vitali Ignatiev a remarcat că la sfârșitul anului trecut Chișinăul și Tiraspolul au purtat negocieri între grupurile de lucru pe probleme economice, dar „nu au existat semnale din partea Republicii Moldova cu privire la introducerea acestui tip de povară fiscală”.

„Hotărârea Guvernului nr. 1001/2001 privind scutirea de taxe vamale, care s-a aplicat timp de mai mulți ani doar întreprinderilor din regiunea transnistreană, nu mai este valabilă. Schimbarea cadrului normativ care reglementează activitățile agenților economici din regiunea transnistreană se realizează în contextul includerii treptate a acestora în spațiul economic și comercial unic al Republicii Moldova, precum și în asigurarea condițiilor de concurență loială pentru toți agenții economici care activează în țara”, au declarat reprezentanții Biroului de Reintegrare pentru NM.

***

Precizăm că începând cu 1 ianuarie 2024, agenții economici din regiunea transnistreană vor achita toate plățile aferente pentru importul mărfurilor, așa cum o fac celelalte companii din Republica Moldova. Totodată, pentru importul bunurilor în regiune, se va ține cont de preferințele acordate în conformitate cu Tratatele și Acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.

Ex-vicepremierul pentru reintegrarea Alexandru Flenchea a criticat noua regulă. Flenchea a declarat că regula este „descurajatoare” în raport cu agenții economici independenți de grupul Sheriff – deținătorul a mai multe companii din regiunea transnistreană, inclusiv uzina metalurgică din Râbnița, care primește autorizații de mediu preferențiale din partea Chișinăului în schimbul energiei electrice „ieftine”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: