Tiraspolul intenționează să limiteze termenul de acțiune al Deciziei protocolare privind utilizarea terenurilor agricole. Ce spun cei de la Chișinău
Full Article 4 minutes read

Tiraspolul intenționează să limiteze termenul de acțiune al Deciziei protocolare privind utilizarea terenurilor agricole. Ce spun cei de la Chișinău

Oficiul reprezentantului politic de la Tiraspol a notificat despre intenția limitării, până în data de 30 iunie 2022, a termenului de acțiune al Deciziei protocolare cu privire la utilizarea terenurilor agricole, amplasate în raionul Dubăsari, după traseul Tiraspol-Camenca. Biroul politici de reintegrare declară că motivul invocat de Tiraspol rezidă din „pretinsa neexecutare de către Chișinău a prevederilor pct.5 din Decizia protocolară menționată supra, care e compus din 2 elemente interdependente”.

Potrivit reprezentanților Biroului, elementele se referă la: a) restabilirea „Mecanismului din anul 2006” și asigurarea accesului la terenurile agricole, iar în cazul rezolvării acestei probleme: b) informarea organelor competente ale Republicii Moldova despre anularea tuturor restricțiilor anterior impuse de către responsabilii din regiune pentru a fi examinată posibilitatea revizuirii în modul stabilit de lege a măsurilor procesuale dispuse în privința persoanelor culpabile.

În legătură cu aceasta, Biroul spune că mecanismul de acces la terenuri a fost realizat parțial și cu intermitențe de către Tiraspol. „Nu a fost soluționată problema legată de terenurile proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale din raionul Dubăsari, în perioada 16 martie 2020-30 aprilie 2021 accesul la terenuri a fost condiționat de liste preventiv coordonate și nominal aprobate de așa-numite centre de criză locale, verificări amănunțite ale actelor și ale autovehiculelor cu destinație agricolă la trecerile prin posturi neautorizate de control cu solicitări de plăți nemotivate (de ex. pentru treceri zilnice repetate prin același perimetru, pentru utilizarea drumurilor regionale de către autocamioane cu masa totală mai mare de 18 tone etc.), obligarea fermierilor de a se conforma la noi reguli impuse de către administrația din or. Dubăsari ș.a.”, se arată în declarația Biroului.

Sursa mai declară că evoluțiile marcate pe dosarul fermierilor și atitudinea factorilor de la Tiraspol față de aceștia au fost mereu în vizorul autorităților naționale abilitate.

„Argumentul invocat de Tiraspol este neîntemeiat și cu conotație pur politică, mai ales că Decizia protocolară menționată supra nu are stabilit un termen-limită de aplicabilitate, prin aceasta derogându-se de la angajamentul implementării durabile a înțelegerilor convenite, se vor încălca în mod repetat drepturile inalienabile ale fermierilor (la proprietate, la libera circulație ș.a.) și principiile agreate în formatul de negocieri ,,5+2” (abținerea de la condiționalități preventive, îndeplinirea cu bună-credință a angajamentelor agreate etc)”, mai spun reprezentanții Biroului.

Totodată, cei de la Birou amintesc că anterior (până la 01 august 2018, data reluării accesului la terenuri pentru fermierii documentați conform ,,Mecanismului din anul 2006”), în rezultatul pierderilor suportate de către proprietarii/posesorii de loturi de pământ din raionul Dubăsari urmare a blocajelor create intenționat de către Tiraspol la prelucrarea acestora, Guvernul Republicii Moldova a achitat compensații parțiale și plăți de suport în valoare de aproape 52 mln. de lei.

În final, reprezentanții de la Chișinău vin cu un apel: „Invităm Tiraspolul să revină la masa dialogului constructiv și consecutiv, axat pe implementarea durabilă a angajamentelor asumate, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și să se excludă tacticile cu caracter unilateral și de impunere a condiționărilor inadmisibile”.

De menționat că reprezentanții de la Tiraspol au informat autoritățile de la Chișinău, precum și pe alți participanți în formatul „5+2”, despre limitarea perioadei de valabilitate a Protocolului Hotărârii privind folosirea terenului în Dubăsari, până la 30 iunie 2022. „Decizia se datorează sabotării sistematice a îndeplinirii de către Moldova a obligațiilor care îi revin în cadrul pachetului de acorduri „Berlin Plus”, inclusiv refuzul de a respecta paragraful 5 al Deciziei Protocolului privind utilizarea terenurilor”, se arată în declarație.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: