Tiraspolul, nemulțumit de decizia Chișinăului de a înlocui denumirea „Transnistria” din documente
Full Article 2 minutes read

Tiraspolul, nemulțumit de decizia Chișinăului de a înlocui denumirea „Transnistria” din documente

Așa-zisul „minister de externe” de la Tiraspol a comentat pentru o publicație rusă decizia Chișinăului de a înlocui denumirea „Transnistria” din documentele oficiale în „regiunea transnistreană”. Potrivit Tiraspolului, inițiativa „încalcă principiile comerțului liber”. 

„Este la propriu un „omagiu”, pe care Chișinăul îl impune agenților noștri economici cu deplină conivență și pasivitate a mediatorilor, în primul rând OSCE. Oleg Serebrian este conștient de faptul că aceste inovații încalcă principiile comerțului liber și acordurile internaționale ale procesului de negociere. De dragul stărilor destructive, [Serebrian] a preferat săriturile lingvistice în loc să-și îndeplinească obligațiile oficiale asumate anterior de țara sa”, a spus, pentru publicația rusă Izvestia, așa-numitul „minister de externe” de la Tiraspol. 

Reprezentanții „ministerului de externe” au adăugat că „în principiile și procedurile formatului de negociere 5+2, singura denumire acceptabilă este „Transnistria”, iar orice altă formulare abstractă din documentele interne ale Republicii Moldova nu afectează în niciun fel parametrii de dialogul aprobat la nivel internațional”.

***

Guvernul de la Chișinău a aprobat, pe 14 august 2023, un proiect de hotărâre care prevede regularizarea traficului de mărfuri şi servicii ce constituie obiectul activităţii de comerţ exterior a agenţilor economici din regiunea transnistreană, precum şi furnizarea de către aceştia a reţelelor şi a serviciilor de comunicaţii electronice. Potrivit reprezentanților Guvernului, proiectul urmărește încadrarea treptată a agenţilor economici din stânga Nistrului în spaţiul economico–comercial unic al Republicii Moldova și evidența agenților economici din regiunea transnistreană. Împreună cu aceste amendamente, viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian a propus înlocuirea denumirii „Transnistria” din documentele oficiale în „regiunea transnistreană”. El a explicat acest lucru prin faptul că în planul Guvernului pentru 2023 este scris conceptul de „regiune transnistreană”, așa că această denumire ar trebui folosită și în alte documente. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: