Tiraspolul reacționează la declarația Maiei Sandu, privind retragerea trupelor rusești: „Sunt singurul garant al păcii”
Full Article 2 minutes read

Tiraspolul reacționează la declarația Maiei Sandu, privind retragerea trupelor rusești: „Sunt singurul garant al păcii”

Reprezentantul politic al Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană, Vitalii Ignatev, susține că trupele rusești de menținere a păcii sunt necesare pe teritoriul Transnistriei, mai ales că negocierile cu Chișinăul stagnează. Declarația a fost făcută pentru postul local de televiziune Pervîi Pridnestrovskii

x

„Cu declarațiile reprezentanților Moldovei privind retragerea așa numitor „trupe rusești” din Transnistria ne confruntăm de 28 de ani. Trebuie să înțeleg că misiunea de menținere a păcii este singurul garant al păcii. Este acel element care ne permite să desfășurăm negocierile în pace”, a declarat politicianul de la Tiraspol.

Totodată, Ignatiev a acuzat Chișinăul că sabotează procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană.

„În ultimul timp, în ceea ce ține de negocieri, dinamica este negativă. Semnalăm o stagnație. Înțelegerile la care am ajuns nu sunt respectate de partea moldavă. De aceea, nu există motive de a afirma că operațiunea de supraveghere a păcii nu mai este necesară”, a conchis Ignatiev.

Reacția vine după ce, președinta aleasă a Moldovei Maia Sandu, a declarat în mai multe rânduri că militează împotriva federalizării țării și insistă asupra retragerii complete a militarilor ruși de pe teritoriul Transnistriei. În replică, membra Dumei de Stat responsabilă de afaceri externe Elena Panina a declarat că inițiativa nu va fi niciodată acceptată la Tiraspol, întrucât asta ar duce la „dezghețarea” conflictului transnistrean.

Iar senatorul rus, șeful comisiei pentru relații externe a Consiliului Federației Ruse, Constantin Kosaciov, i-a sugerat Maiei Sandu să facă în așa fel încât Chișinăul să își asume datoria pentru gaz a Transnistriei. În ponia sa, acest gest va contribui la restabilirea integrității teritoriale a Republicii Moldova mult mai mult decât declarațiile privind retragerea trupelor rusești.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: