Tiraspolul reacționează la declarația Maiei Sandu, privind retragerea trupelor rusești: „Sunt singurul garant al păcii”
Full Article 2 minutes read

Tiraspolul reacționează la declarația Maiei Sandu, privind retragerea trupelor rusești: „Sunt singurul garant al păcii”

Reprezentantul politic al Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană, Vitalii Ignatev, susține că trupele rusești de menținere a păcii sunt necesare pe teritoriul Transnistriei, mai ales că negocierile cu Chișinăul stagnează. Declarația a fost făcută pentru postul local de televiziune Pervîi Pridnestrovskii

„Cu declarațiile reprezentanților Moldovei privind retragerea așa numitor „trupe rusești” din Transnistria ne confruntăm de 28 de ani. Trebuie să înțeleg că misiunea de menținere a păcii este singurul garant al păcii. Este acel element care ne permite să desfășurăm negocierile în pace”, a declarat politicianul de la Tiraspol.

Totodată, Ignatiev a acuzat Chișinăul că sabotează procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană.

„În ultimul timp, în ceea ce ține de negocieri, dinamica este negativă. Semnalăm o stagnație. Înțelegerile la care am ajuns nu sunt respectate de partea moldavă. De aceea, nu există motive de a afirma că operațiunea de supraveghere a păcii nu mai este necesară”, a conchis Ignatiev.

Reacția vine după ce, președinta aleasă a Moldovei Maia Sandu, a declarat în mai multe rânduri că militează împotriva federalizării țării și insistă asupra retragerii complete a militarilor ruși de pe teritoriul Transnistriei. În replică, membra Dumei de Stat responsabilă de afaceri externe Elena Panina a declarat că inițiativa nu va fi niciodată acceptată la Tiraspol, întrucât asta ar duce la „dezghețarea” conflictului transnistrean.

Iar senatorul rus, șeful comisiei pentru relații externe a Consiliului Federației Ruse, Constantin Kosaciov, i-a sugerat Maiei Sandu să facă în așa fel încât Chișinăul să își asume datoria pentru gaz a Transnistriei. În ponia sa, acest gest va contribui la restabilirea integrității teritoriale a Republicii Moldova mult mai mult decât declarațiile privind retragerea trupelor rusești.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: