Maia Sandu militează pentru retragerea militarilor ruși din Transnistria. Duma de Stat avertizează: „conflictul se va dezgheța”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu militează pentru retragerea militarilor ruși din Transnistria. Duma de Stat avertizează: „conflictul se va dezgheța”

Președintele ales Maia Sandu militează împotriva federalizării Moldovei și insistă asupra retragerii complete a militarilor ruși de pe teritoriul Transnistriei. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru Evropeiskaya Pravda, publicat pe 19 noiembrie. Membra Dumei de Stat, responsabilă de afaceri externe, Elena Panina, a comentat pentru Ria Novosti că declarația Maiei Sandu nu va fi niciodată acceptată la Tiraspol, întrucât asta ar duce la „dezghețarea” conflictului transnistrean.

„Sunt sigură că vom găsi un format pentru soluționarea conflictului. Și acesta ar trebui să includă retragerea completă a militarilor ruși de pe teritoriul Moldovei. Am spus asta mereu și o vom spune și pe viitor”, a declarat Sandu.

Președintele ales a adăugat că militează împotriva federalizării Moldovei.

„Sunt convinsă că, într-o zi, va apărea posibilitatea geopolitică pentru reunificarea Moldovei și trebuie să fim pregătiți pentru asta. Dar în orice caz trebuie să fie o soluție pașnică. Trebuie să fie o soluție care să se potrivească întregii Moldove. Mai mult, sunt sigură că trebuie să fie un plan de acțiuni elaborat în Moldova și acceptat de toate forțele politice și de societate. Înțeleg că este o sarcină deloc simplă, dar o soluție simplă nu există”, a mai spus Maia Sandu.

Membra comitetului Dumei de Stat pentru afaceri externe Elena Panina consideră că retragerea trupelor rusești din Transnistria ar provoca „dezghețarea” conflictului transnistrean.

„Sandu vrea ca pacificatorii ruși să plece din Transnistria, însă din start exclude scenariul federalizării, cu ajutorul căruia s-ar putea ajunge la un echilibru de interese și la o pace de lungă durată. Ce li se propune locuitorilor Transnistriei în schimb? De facto, reîntoarcerea la situația din 1992, când a izbucnit un conflict sângeros, care a luat viața a mii de oameni. Indiferent de ce spune Sandu despre soluționarea pe cale pașnică, de fapt, ajungem la varianta „dezghețării” și atingerea unei „faze fierbinți””, a comentat Panina.

Reprezentanta Dumei de Stat a adăugat că „acest scenariu nu va fi acceptat niciodată la Tiraspol”: „Subiectul privind Transnistria putea fi soluționat încă acum 17 ani, când Rusia a propus „memorandumul Kozak”. Acest proiect a fost respins sub presiunile SUA. Nu ne rămâne decât să regretăm că declarațiile de astăzi ale Maiei Sandu par a fi dictate de un sufleor american”, a conchis Panina.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: