Un senator rus îi sugerează Maiei Sandu să-și asume datoria Transnistriei pentru gaz
Full Article 2 minutes read

Un senator rus îi sugerează Maiei Sandu să-și asume datoria Transnistriei pentru gaz

Președinta aleasă a Republicii Moldova are o abordare de „contabil” sau „expeditor de mărfuri” și mai puțin de politician. Mai mult, pentru restabilirea integrității teritoriale a țării, aceasta ar trebui să facă în așa fel încât Chișinăul să își asume datoria pentru gaz a Transnistriei. Declarația a fost făcută de către șeful comisiei pentru relații externe a Consiliului Federației Ruse, Constantin Kosaciov, citat de RIA Novosti.

„Această poziție amintește mai degrabă de mentalitatea unui contabil sau expeditor de mărfuri, nu de politician. Doamna Sandu ar face mult mai mult pentru restabilirea (deocamdată ipotetică) a integrității teritoriale a Moldovei dacă ar ieși cu o inițiativă publică ca statul să își asume cheltuielile pentru asigurarea cu gaz a întregului teritoriu al țării, inclusiv Transnistria”, a argumentat Kosaciov.

Politicianul rus a mai menționat că, în acest mod, Maia Sandu ar câștiga simpatia multor oameni din stînga Nistrului.

„Poziția actuală a noului președinte nu face decât să confirme că nu tratează locuitorii Transnistriei drept concetățeni”, a mai spus senatorul rus.

Kosaciov s-a referit și la declarația Maiei Sandu privind retragerea trupelor rusești din stânga Nistrului.

„Și aceasta, ca și declarația sa recentă privind grupul operativ al trupelor rusești din regiunea transnistreană a Republicii Moldova și al pacificatorilor, desigur, nu face decât să îndepărteze, în loc să apropie perspectivele reglementării”, a conchis acesta.

Reacția vine după ce, într-un interviu pentru РБК,  Maia Sandu a declarat că datoria Republicii Moldova față de concernul Gazprom nu este una „corectă”. Potrivit acesteia, Chișinăul nu trebuie să plătească pentru gazul consumat de către locuitorii Transnistriei.

***

Amintim că „Gazprom” consideră că datoria Moldovei pentru gaz natural constituie $7 mlrde. Practic întreaga sumă constituie datorii ale locuitorilor Transnistriei.

Oficial, datoria pentru gaz este a companiei Moldovagaz, 50% dintre care aparține „Gazpromului”, 35,33% – Moldovei, iar 13,44% – administrației de la Tiraspol. În 2008, președintele de atunci al Moldovei, Vladimir Voronin, a recunoscut datoria Transnistriei. Succesorii săi au negat-o.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: