Un senator rus îi sugerează Maiei Sandu să-și asume datoria Transnistriei pentru gaz
Full Article 2 minutes read

Un senator rus îi sugerează Maiei Sandu să-și asume datoria Transnistriei pentru gaz

Președinta aleasă a Republicii Moldova are o abordare de „contabil” sau „expeditor de mărfuri” și mai puțin de politician. Mai mult, pentru restabilirea integrității teritoriale a țării, aceasta ar trebui să facă în așa fel încât Chișinăul să își asume datoria pentru gaz a Transnistriei. Declarația a fost făcută de către șeful comisiei pentru relații externe a Consiliului Federației Ruse, Constantin Kosaciov, citat de RIA Novosti.

x

„Această poziție amintește mai degrabă de mentalitatea unui contabil sau expeditor de mărfuri, nu de politician. Doamna Sandu ar face mult mai mult pentru restabilirea (deocamdată ipotetică) a integrității teritoriale a Moldovei dacă ar ieși cu o inițiativă publică ca statul să își asume cheltuielile pentru asigurarea cu gaz a întregului teritoriu al țării, inclusiv Transnistria”, a argumentat Kosaciov.

Politicianul rus a mai menționat că, în acest mod, Maia Sandu ar câștiga simpatia multor oameni din stînga Nistrului.

„Poziția actuală a noului președinte nu face decât să confirme că nu tratează locuitorii Transnistriei drept concetățeni”, a mai spus senatorul rus.

Kosaciov s-a referit și la declarația Maiei Sandu privind retragerea trupelor rusești din stânga Nistrului.

„Și aceasta, ca și declarația sa recentă privind grupul operativ al trupelor rusești din regiunea transnistreană a Republicii Moldova și al pacificatorilor, desigur, nu face decât să îndepărteze, în loc să apropie perspectivele reglementării”, a conchis acesta.

Reacția vine după ce, într-un interviu pentru РБК,  Maia Sandu a declarat că datoria Republicii Moldova față de concernul Gazprom nu este una „corectă”. Potrivit acesteia, Chișinăul nu trebuie să plătească pentru gazul consumat de către locuitorii Transnistriei.

***

Amintim că „Gazprom” consideră că datoria Moldovei pentru gaz natural constituie $7 mlrde. Practic întreaga sumă constituie datorii ale locuitorilor Transnistriei.

Oficial, datoria pentru gaz este a companiei Moldovagaz, 50% dintre care aparține „Gazpromului”, 35,33% – Moldovei, iar 13,44% – administrației de la Tiraspol. În 2008, președintele de atunci al Moldovei, Vladimir Voronin, a recunoscut datoria Transnistriei. Succesorii săi au negat-o.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: