Tot mai multe cazuri de Covid în Moldova. Medic de la ANSP: „S-a ajuns la un apogeu în ultima săptămână”
Full Article 3 minutes read

Tot mai multe cazuri de Covid în Moldova. Medic de la ANSP: „S-a ajuns la un apogeu în ultima săptămână”

Creștere semnificativă a cazurilor de Covid, în Republica Moldova. Dacă în perioada 8-14 iulie 2023 se înregistrau doar 32 de cazuri, în aceeași perioadă a anului curent au fost confirmate 144. În total, în ultimele două săptămâni au fost înregistrate 201 cazuri, dintre care 40 – la copii de până la 14 ani. O persoană infectată, din cele 201 cazuri, a decedat. Informația a fost comunicată pentru NewsMaker de medicul-specialist de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică Ana Punga. Potrivit medicului, începând cu 2 martie 2021 – de când în Moldova a început vaccinarea împotriva Covid – până la data de 30 iunie 2024, au fost administrate peste 2,2 mln de doze de vaccin.

Reprezentanta Agenției a declarat că în perioada 1-14 iulie, în Republica Moldova, au fost înregistrate 201 cazuri de Coronavirus. 25 dintre acestea au fost confirmate în regiunea transnistreană. Din cele 201 cazuri, 40 au fost înregistrate la copii de până la 14 ani.

În total au fost efectuate 7 769 teste.

„În aceeași perioadă a fost înregistrat cu regret un caz de deces, o persoană cu vârstă înaintată și cu boli concomitente”, a comunicat medicul-specialist.

Potrivit medicului, în ultimele două săptămâni, a crescut numărul probelor pozitive la Covid – de la 1,5% până la 3,6%.

Din cele 201 cazuri înregistrate în perioada 1-14 iulie, 144 dintre acestea au fost confirmate în ultima săptămână – începând cu data de 8 și până pe 14 iulie. 55 au fost confirmate în municipiul Chișinău, 12 – la Strășeni, câte 5 cazuri la Comrat, Telenești și Soroca, câte 4 – la Orhei, Taraclia, Anenii Noi, 3 – la Criuleni, Dubăsari, Ialoveni, Edineț, Basarabeasca, Florești, Nisporeni, câte un caz – la Briceni, Căușeni, Ceadîr Lunga, Dondușeni, Drochia. 21 de cazuri au fost confirmate în regiunea transnistreană.

Medicul-specialist de la Agenția pentru Sănătate Publică a mai spus că, în comparație cu prima jumătate a anului 2023, în prima jumătate a anului curent s-a înregistrat o descreștere a numărului de cazuri noi, o descreștere de 5 ori.

„Dacă numărul total de cazuri din acest an a prezentat inițial o tendință de scădere în comparație cu anul 2023, începând cu săptămâna 26 – de pe data de 24 iunie până la data de 30 iunie – s-a observat o creștere semnificativă a cazurilor, ajungând la un apogeu de 144 de cazuri în ultima săptămână – de pe data de 8 iulie până pe 14 iulie – comparativ cu doar 32 de cazuri în aceeași perioadă a anului trecut”, a evidențiat reprezentanta Agenției.

Ana Punga a mai spus că în luna iunie curent, în Republica Moldova, au fost utilizate 146 doze de vaccin. Totodată, ea a precizat că, în total, de pe 2 martie 2021, de când în Moldova a început vaccinarea anti-Covid, până la data de 30 iunie 2024 au fost administrate 2 271 629 doze de vaccin.

Specialista a mai spus că, în toate 46 de probe, care au fost preluate pentru reacția de secvențiere din cadrul ANSP în perioada 7-13 iunie a fost confirmată varianta Omicron.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: