Tot mai multe femei devin victime ale violenței în familie. Rușinea, un obstacol în raportarea cazurilor
Full Article 2 minutes read

Tot mai multe femei devin victime ale violenței în familie. Rușinea, un obstacol în raportarea cazurilor

Numărul cazurilor de violență în familie, sesizate și înregistrate de autorități, este în continuă creștere. Datele unui studiu implementat de PNUD Moldova arată că anul trecut cifra a ajuns la aproape 13.000, cu peste o mie de cazuri mai multe decât în anul 2019 și cu aproape două mii mai multe decât în 2018.

În pofida tendinței de creștere a numărului de adresări privind violenţa în familie, autorii studiului au menționat că numărul cauzelor penale intentate agresorilor este în scădere.  Potrivit studiului, victimele violenței în familie provin din medii social defavorizate, depind financiar de agresor și cunosc foarte puțin despre serviciile care le sunt destinate.

Studiul a scos în evidență și faptul că, cel mai frecvent, victime ale violenței în familie sunt femeile. În urma violenței domestice, în anul 2020, la nivel național, au suferit 517 persoane, 64,4% dintre victime fiind femei.

„Rușinea, teama de agresor, precum și lipsa unui sprijin pe termen lung și practic, cum ar fi ajutorul pentru locuințe și ajutorul financiar, sunt obstacole care împiedică femeile să raporteze cazurile de violență în familie”, se arată în studiu.

Studiul a fost realizat în patru regiuni ale țării: Criuleni, Soroca, Cimișlia și Comrat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: