Tot mai multe persoane care au învins infecția cu coronavirus donează plasmă pentru tratamentul altor bolnavi
Full Article 2 minutes read

Tot mai multe persoane care au învins infecția cu coronavirus donează plasmă pentru tratamentul altor bolnavi

Până în prezent, 20 de persoane din Republica Moldova au donat plasmă pentru tratamentul persoanelor infectate cu COVID-19. Informația a fost oferită de consilierul ministrului Sănătății, Cristina Stratulat, joi, 30 aprilie.

Potrivit reprezentantului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat, tot mai multe persoane care au contractat virusului COVID-19 și au reușit să se facă bine decid să devină donatori de plasmă.

„Numărul solicitărilor crește. Sunt programări și în weekend”, a precizat Cristina Stratulat.

Amintim că, pentru prima oară, despre tratamentul bolnavilor de COVID-19 cu plasmă convalescentă a vorbit șeful catedrei boli infecțioase din cadrul Spitalului „Toma Ciorbă”, profesorul universitar Tiberiu Holban, în cadrul briefingului matinal din 15 aprilie la care a participat și ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Pe 21 aprilie, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari. a menționat într-un interviu că din 600 ml de plasmă obținută de la donatori sunt preparate doze pentru trei bolnavi.

Tratamentul presupune administrarea unei doze pe zi. Pentru fiecare pacient se administrează până la cinci doze. O persoană tratată de COVID-19 poate dona plasmă după 14 zile din momentul dispariției ultimului simptom al bolii sau însănătoșirea completă.

Mai mult, donatorii trebuie să întrunească anumite condiții, cum ar fi: persoane de gen masculin; dovada că a suportat infecția COVID-19 – test pozitiv (prezent virus COVID-19) la debutul bolii, însănătoșire completă și test negativ (lipsă virus COVID-19) la finele tratamentului; lipsa altor boli cronice (diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli a ficatului și rinichilor).

Până în prezent, în Rublica Moldova au fost înregistrate 3771 cazuri de coronavirus de tip nou. 1 114 persoane s-au vindecat, iar 111 au decedat. În prezent, 237 de persoane sunt în stare gravă, inclusiv un copil.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: