Ministerul Sănătății: Plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 poate fi un medicament eficient în tratamentul pacienților în stare gravă și extrem de gravă
Full Article 2 minutes read

Ministerul Sănătății: Plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 poate fi un medicament eficient în tratamentul pacienților în stare gravă și extrem de gravă

Plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 poate fi un medicament eficient în tratamentul pacienților în stare gravă și extrem de gravă. Despre acest lucru informează Ministerul Sănătății, care a publicat un interviu cu directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.

Aceasta a explicat că „plasma persoanelor vindecate, fiind bogată în astfel de anticorpi, vine ca un medicament pentru pacienții gravi și extremi de gravi. Tratamentele medicamentoase, plus plasma bogată în anticorpi, reușește să neutralizeze procesul de replicare a virusului în organism și să-l distrugă. Astfel, se stabilește o însănătoșire mai grabnică”.

De asemenea, Svetlana Cebotari a declarat că „o singură donare de plasmă de la o persoană, în jur de 600 ml, se separă în trei doze a câte 200 ml și, respectiv, se oferă pentru trei pacienți. Tratamentul presupune administrarea unei doze pe zi. Pentru fiecare pacient se administrează până la cinci doze”.

Potrivit acestei, o persoană tratată de COVID-19 poate dona plasmă după 14 zile din momentul dispariției ultimului simptom al bolii sau însănătoșirea completă.

Mai mult, donatorii trebuie să întrunească anumite condiții, cum ar fi: persoane de gen masculin; dovada că a suportat infecția COVID-19 – test pozitiv (prezent virus COVID-19) la debutul bolii, însănătoșire completă și test negativ (lipsă virus COVID-19) la finele tratamentului; lipsa altor boli cronice (diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli a ficatului și rinichilor).

Svetlana Cebotari a explicat că „transfuzia de plasmă, rareori poate dezvolta o reacție adversă posttransfuzională. Pentru a reduce la pacient acest risc, plasma pentru transfuzie este de obicei colectată de la o persoană care nu a avut niciodată sarcină”.

Precizăm că această terapie se practică deja experimental în SUA, China, Italia, Germania și alte țări afectate de pandemie. Metoda de tratament a fost reglementată în țara noastră la 13 aprilie 2020.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: