Totul la „53 de lei”. Campania promovată pe Facebook și care a lăsat moldovenii fără bani pe card
Full Article 5 minutes read

Totul la „53 de lei”. Campania promovată pe Facebook și care a lăsat moldovenii fără bani pe card

În luna decembrie, pe Facebook, a luat avânt o campanie de înșelătorie. Escrocii folosesc în mod fraudulos identitatea mai multor branduri și îndeamnă oamenii să cumpere mărfuri scumpe la un preț simbolic – 53 de lei. Stopfals.md scrie că zeci de milioane au fost sustrase de pe cardurile bancare în urma escrocheriilor online. 

Totul la „53 de lei”

O pagină de pe Facebook cu numele „Metro for home” și care folosește însemne ale rețelei de hypermarketuri Metro a plasat următorul mesaj: „Noul set de vase de gătit antiaderente Tefal kitchen solutions la doar 53 lei. Trebuie să scăpăm de trusele care sunt în stoc de peste un an. Magazinul nu vrea să plătească costul retururilor din următorul trimestru și vinde resturile la doar 53 lei!”. Potrivit Stopfals.md, un mesaj similar, dar cu jucării și cutii de Crăciun, a fost distribuit de un alt cont cu denumirea Metro MD.

Totul la „53 de lei”. Campania promovată pe Facebook și care a lăsat moldovenii fără bani pe card

stopfals.md

Se menționează că unele postări au adunat sute de comentarii și zeci de distribuiri pe Facebook. Unele comentarii au caracter laudativ în raport cu „marfa” propusă și sunt parte a escrocheriei.

Compania Metro a precizat că este vorba de anunțuri false.

„Pentru siguranța Dumneavoastră, vă rugăm să NU beneficiați de astfel de oferte și să NU oferiți date personale sau bancare persoanelor necunoscute”, a îndemnat compania într-un mesaj pe Facebook.

„Oferte” similare, potrivit sursei, sunt distribuite și pentru alte tipuri de produse, precum parfumurile de lux J’adore sau Victoria’s Secret.

„Ia un spray de corp parfumat Victoria’s Secret la alegere la doar 53 de lei! Alege din opt parfumuri unice Victoria’s Secret. Această ofertă specială este valabilă doar pentru rezidenții Republicii Moldova, așa că nu pierdeți ocazia și plasați comanda chiar acum. Cantitățile sunt limitate, așa că grăbește-te!”, îndeamnă, de exemplu, pagina de Facebook Fabrica secretă. Pe site-ul oficial al companiei, astfel de produse costă de cel puțin 20 de ori mai scump și există restricții de livrare pentru Republica Moldova.

Totul la „53 de lei”. Campania promovată pe Facebook și care a lăsat moldovenii fără bani pe card

stopfals.md

O pagină similară, intitulată „MAKE UP ME”, operează o escrocherie similară, propunând apă de parfum al celebrului brand Dior la doar 53 de lei „cu ocazia deschiderii magazinului online”.

„Descoperă Farmecul Sărbătorilor alături de Timberland! Colecțiile anterioare de încălțăminte de iarnă sunt acum disponibile la doar 53 de lei! Găsește-ți perechea perfectă chiar acum”, îndeamnă pagina Timberlands în Moldova, care utilizează imagini cu încălțăminte cu logoul cunoscutei companii, care nu are produse la asemenea prețuri.

„Saci de 30 kg de haine de la branduri renumite la 53 de lei! ShoppingMalldova scoate la vânzare colecțiile de anul trecut de haine și încălțăminte de la branduri celebre la preț de chilipir! Numai online. Pentru a comanda, dați click pe butonul din anunț și intrați pe site!”, se arată într-un mesaj plasat pe o pagină intitulată „ShoppingMalldova”, care folosește însemne ale mall-ului Shopping Malldova.

Totul la „53 de lei”. Campania promovată pe Facebook și care a lăsat moldovenii fără bani pe card

stopfals.md

Potrivit sursei, recent, o altă pagină de Facebook denumită „Posta Moldovei” anunța că „își eliberează depozitele și vinde colete pierdute până la Anul Nou la prețul de 53 de lei” și că „toate coletele sunt pline cu diverse lucruri și electronice”, cu „livrare în toată țara”. Stopfals.md scrie că întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” nu a publicat vreodată un astfel de anunț nici pe site-ul și nici pe pagina sa oficială de Facebook.

688 de infracțiuni și prejudiciu de aproximativ 29 de milioane de lei 

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a declarat pentru sursa citată că, pe parcursul anului 2023, în Moldova au fost răspândite mai multe tipuri de fraude cu utilizarea mijloacelor de plată electronice, una dintre ele fiind realizată prin plasarea de către escroci a unor anunțuri pe rețele sociale, prin care comunică despre posibilitatea procurării unor produse la prețuri mici, folosind fraudulos imaginea brandurilor renumite din țară.

Potrivit IGP, în doar nouă luni ale anului 2023 au fost înregistrate mai multe astfel de fraude decât pe parcursul anului precedent.

„În perioada a 9 luni ale anului 2023 au fost înregistrare 688 de infracțiuni de sustragere a mijloacelor financiare de pe conturile bancare ale cetățenilor Republicii Moldova, cu un prejudiciu de aproximativ 29 de milioane de lei, în comparație cu anul 2022, când au fost înregistrate cel puțin 668 de infracțiuni, cu un prejudiciu de aproximativ 35 de milioane de lei”, au precizat reprezentanții Inspectoratului.

Potrivit sursei, pedepsele pentru aceste tipuri de infracțiuni pot varia în funcție de circumstanțele prevăzute în articolul sau alineatul din Codul Penal. De exemplu, câte persoane au participat la comiterea infracțiunii, cât de mare este prejudiciul cauzat sau alte aspecte relevante. În termeni generali, pentru asemenea infracțiuni bănuiții riscă pedepse de la 2 până la 15 ani privațiune de libertate.

Poliția a declarat că întreprinde toate măsurile pentru a lupta cu aceste fenomene, conlucrând cu toate băncile comerciale, Banca Națională a Moldovei, precum și cu companii private din domeniul financiar sau TIC.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: