Tractoarele, din nou pe șosele. Punctele vamale și drumurile deocamdată nu sunt blocate; noi negocieri cu Recean și Bolea
Full Article 3 minutes read

Tractoarele, din nou pe șosele. Punctele vamale și drumurile deocamdată nu sunt blocate; noi negocieri cu Recean și Bolea

Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat că fermierii din toată țara vor ieși pe 20 februarie la proteste. Manifestațiile vor fi organizate inclusiv la vama Leușeni, Costești-Stânca, dar și pe mai multe trasee din Republica Moldova. Protestatarii au declarat că, deocamdată, nu vor bloca punctele vamale și drumurile în speranța „unui rezultat pozitiv” urmare a discuțiilor cu Dorin Recean și Vladimir Bolea, planificate începând cu ora 10:00. 

Potrivit Asociației, fermierii din mai multe raioane din sudul Moldovei vor protesta la Vama Leușeni.

Agricultorii din raioanele Cahul și Cantemir se adună între satele Tretești și Roșu, pe traseu Cantemir – Cahul. Fermierii din raionul Taraclia și UTA Gagauzia ies la traseul Comrat – Vulcănești, lângă sensul giratoriu în satul Balabanu. Agricultorii din raionul Basarabeasca se adună la traseul Cimișlia – Basarabeasca lângă satul Abaclia. Fermierii din raionul Căușeni vin la traseul Bender – Cimișlia, la intersecția spre Tocuz-Ucrainca. Agricultorii din raionul Ștefan Vodă se adună la traseul Căușeni -Palanca, lângă benzinăria Lukoil, la intersecția cu drumul spre Ștefan Vodă”, a comunicat Asociației.

Sursa a mai declarat că fermierii din raionul Criuleni rămân lângă postul vamal intern la drumul Chișinău – Dubăsari.

Agricultorii din raioanele Orhei și Rezina rămân la traseul Orhei-Rezina, intersecția lăngă satul Bușăuca. Fermierii din raioanele Orhei și Telenești rămân la intersecția drumului Chișinău – Bălți și Chișinău – Soroca. Fermierii din raionul Fălești rămân la centura or. Fălești, lăngă magazinul Supraten”, a menționat Asociația.

Forța Fermierilor a adăugat că agricultorii din raionul Râșcani vor ieși lângă vama Costești-Stânca.

Am fost informați că agricultorii nu vor bloca deocamdată punctele vamale și drumurile, întrucăt azi urmează să fie continuate negocierile între protestatarii și domnul prim-ministru. Și fermierii speră la un rezultat pozitiv”, a conchis Asociația.

De menționat că începând cu ora 10:00, la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, va avea loc o ședință cu participarea ministrului Vladimir Bolea, premierului Dorin Recean și mai mulți agricultori. Urmare a discuțiilor, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea va ieși în fața jurnaliștilor, la declarații.

***

Agricultorii cer impunerea unui moratoriu băncilor asupra aplicării amenzilor, înființarea unei comisii speciale care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-și plătească datoriile și alocarea a 50% din fondurile Agenției Naționale de Plăți pentru Agricultură pentru compensarea pierderilor pentru culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023.

De cealaltă parte, Guvernul spune că în ultimii 4 ani au fost alocate 6 miliarde de lei pentru a ajuta fermierii, dintre care 2 miliarde – în 2023. De asemenea, Guvernul a precizat că în 2024 se planifică alocarea a încă 3,1 miliarde de lei pentru agricultori: 1,6 miliarde din Fondul de subvenționare, iar 1,5 miliarde de lei – din granturi.

Agricultorii din cadrul Asociației „Forța Fermierilor”, care se ocupă de sectorul cerealier, au protestat mai multe zile consecutiv. Manifestații cu tractoare au fost organizate în mai multe regiuni ale țării, inclusiv la vama Leușeni, de la granița Republicii Moldova cu România, care a fost blocată în tot acest timp.

Pe 16 februarie, agricultorii s-au întâlnit cu premierul Dorin Recean și cu ministrul Agriculturii Vladimir Bolea. Ei au cerut alocarea sumei de 400 de milioane de lei pentru subvenții destinate achiziționării de motorină, semințe și îngrășăminte. Guvernul le-a propus sprijin prin credite pe termen de până la 18 luni cu o dobândă de până la 7%, acoperită de Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură. Fermierii vor putea beneficia de o amânare a plăților pe o durată de șase luni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: