Transportarea contra plată și coruperea alegătorilor. Poliția a sesizat Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia
Full Article 2 minutes read

Transportarea contra plată și coruperea alegătorilor. Poliția a sesizat Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia

Poliția Republicii Moldova a anunțat pe 9 mai că a sesizat Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia „despre încălcările constatate în procesul electoral, admise de un partid politic pe perioada campaniei electorale din regiune”. Oamenii legii au menționat că a înștiințat Comisia inclusiv despre coruperea alegătorilor.

Polițiștii au menționat că au sesizat Comisia din Găgăuzia în dimineața zilei de 9 mai.

Poliția a sesizat Comisia Electorală Centrală din UTA Găgăuzia, astăzi dimineață, despre acțiunile și încălcările constatate în procesul electoral, admise de un partid politic pe perioada campaniei electorale din regiune. Printre acțiunile expuse în sesizare se numără coruperea alegătorilor, transportarea organizată contra plată a alegătorilor la secțiile de votare, plasarea afișajului electoral în locuri nepermise și achitarea mijloacelor bănești pentru acesta din surse financiare nedeclarate la CEC, precum și alte încălcări admise care sunt incompatibile cu un proces electoral democrat”, se arată în declarația Poliției Republicii Moldova.

***

Pe 30 aprilie, în Găgăuzia, a avut loc primul tur al alegerilor bașcanului. După prelucrarea proceselor verbale, Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a anunțat că candidatul susținut de PSRM, Grigorii Uzun, este pe primul loc, cu 14 849 voturi, iar Evghenia Guțul, susținută de Partidul „ȘOR” – pe locul doi, cu 14 836 voturi.

Pe 7 mai, Inspectoratul General al Poliției a făcut publice imagini video și audio din timpul unor percheziții desfășurate pe 7 mai în cadrul dosarului privind coruperea alegătorilor din Găgăuzia de către de către reprezentanții Partidului „ȘOR”.

Potrivit oamenilor legii, începând cu luna martie, concurentul electoral vizat în prezenta cauză, precum și grupul său de inițiativă, ar fi acceptat cu bună știință mijloace financiare din partea unui grup criminal organizat, care ar fi fost și sunt utilizate pentru remunerarea ilicită a activiștilor implicați în campania electorală de alegere a bașcanului UTA Găgăuzia, precum și pentru determinarea alegătorilor să voteze pentru candidatul formațiunii.

Oamenii legii menționau că pentru determinarea unui număr de 30 de alegători de a vota candidatura partidului ȘOR, fiecare activist era remunerat cu 15 000 lei.

Duminică, 14 mai, în Găgăuzia urmează să se desfășoare turul II al scrutinului. Pentru funcția de bașcan se vor lupta Evghenia Guțul și Grigorii Uzun.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: