Transportatorii nu renunță la protest, în pofida deciziei CNESP de a suspenda anumite restricții
Full Article 3 minutes read

Transportatorii nu renunță la protest, în pofida deciziei CNESP de a suspenda anumite restricții

Transportatorii nu vor renunța la protestul planificat pentru marți, 23 februarie. Anunțul a fost făcut de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport  Auto (APOTA) pe 21 februarie. Decizia a fost luată în pofida faptului că, în ajun, Comisia Națională Excepțională pentru Sănătate Publică (CNESP) a decis suspendarea, până la 28 februarie inclusiv, a prevederii de limitare a numărului de persoane în transportul feroviar, rutier, în trafic raional, local și municipal la 50% din capacitate.

„În presă a fost difuzată informația precum că în urma discuțiilor între autorități și asociațiile din domeniul transporturilor s-a ajuns la un consens, care este reflectat în conținutul Hotărârii nr. 46. Această afirmație nu corespunde realității”, precizează reprezentanții APOTA într-un comunicat de presă.

Șeful APOTA, Oleg Alexa, a precizat că transportatorii au discutat o singură dată cu autoritățile pe acest subiect, iar ministrul interimar al Sănătății Tatiana Zatîc, a salutat decizia transportatorilor de a-și sista activitatea, pe motiv că aceasta va avea un efect benefic pentru populație.

Transportatorii argumentează că, în perioada 18-20 februarie, au fost aplicate sancțiuni față de transportatori. Mai mult, aceștia atrag atenția că restricțiile din domeniul transportului public conținute în Hotărârea nr. 45 se suspendă până la data de 28.02.2021 și vor intra în vigoare la 28.02.2021, dacă se va constata că transportatorii nu respectă restricțiile prevăzute în Hotărârea CNESP nr. 35 din 20.11.2020.

„Altfel spus, restricțiile mai dure prevăzute în Hotărârea nr. 45 vor fi instituite nu ca măsuri necesare de combatere a pandemiei, dar ca sancțiune pentru ramura transporturilor pentru posibilele încălcări (de către unii transportatori) a măsurilor restrictive mai blânde prevăzute în Hotărârea nr. 35 din 20.11.2020. Această atitudine a CNESP o considerăm irațională și absolut ilegală”, se arată în declarație.

Mai mult, APOTA susține că nu pot fi aplicate sancțiuni în forma unor noi restricții, de către autoritățile care nu sunt abilitate cu funcția de aplicare a sancțiunilor (CNESP) și îndreptate împotriva unei ramuri a economiei naționale (răspundere colectivă).

De asemenea, transportatorii susțin că restricții mai dure pot fi implementate doar dacă autoritățile vor veni cu un complex de măsuri de ordin epidemiologic, economic, social și financiar.

Potrivit lui Oleg Alexa, APOTA  a primit confirmarea privind sistarea activității de la operatorii de transport ce au incluse în autorizațiile lor mai mult de 1500 de unitățide transport.

„Până la finele zilei de luni 22 februarie, preconizăm să avem confirmarea de la operatorii de transport ce dispun de peste 2500 unități de transport”, a mai precizat Alexa.

***

Starea de urgență a fost prelungită printr-o decizie anunțată pe 15 februarie de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP). Printre restricțiile anunțate se numără reducerea în jumătate a numărului de persoane care pot circula simultan în mijloacele de transport public.

Pe 18 februarie, APOTA a anunțat că transportul regulat de pasageri va fi sistat pentru o zi pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: