Transportul public din capitală va fi modernizat. Ce propune Primăria Chișinău
Full Article 2 minutes read

Transportul public din capitală va fi modernizat. Ce propune Primăria Chișinău

Un grup de lucru din cadrul Primăriei Chișinău a elaborat un plan de acțiuni privind dezvoltarea sistemului de transport public din capitală. Acesta prevede achiziționarea de autobuze și troleibuze, dar și implementarea sistemului de tichetare electronică. Informațiile au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 14 mai. 

„După două luni de muncă suntem bucuroși să vă anunțăm că grupul de lucru a elaborat un concept absolut nou pentru municipiul Chișinău, care reprezintă un plan de acțiuni 4-anual. Planul de acțiuni propus de grupul de lucru prevede achiziționarea în decurs de patru ani a 250 de autobuze, a cel puțin 70, dar probabil 100 de troleibuze standard și a cel puțin 20 de troleibuze articulate”, a declarat Alexandr Trubca, președintele grupului de lucru.

Totodată, „planul prevede dezvoltarea și implementarea tichetării electronice până la mijlocul anului viitor și reforma Parcului Urban de Autobuze și a Regiei Transport Electric prin comasarea celor două întreprinderi într-un singur prestator de servicii de transport public cu sistem de tichetare unic”.

„Implementarea planului de acțiuni va face ca în 2021 să nu mai avem maxi-taxiuri în municipiu. În 2020 ele vor dispărea din suburbii. În total, suburbiile vor fi dotate cu 125 de autobuze noi, dintre care 100 în anul 2020. În oraș se preconizează să fie introduse alte 125 de autobuze, 70-100 de troleibuze standard și 38 de troleibuze articulate. Dacă vom avea surse financiare, vom lua mai mult”, a spus Alexandr Trubca.

De asemenea, grupul de lucru recomandă ca întreprinderea municipală Regia Transport Electric Chișinău să participe la licitația organizată de către Primăria Riga pentru achiziționare a altor 18 troleibuze articulate, care au fost folosite, „dar sunt într-o calitate foarte bună”.

Potrivit președintelui grupului de lucru, „toate acestea ne va permite să micșorăm vârsta medie a unităților de transport de la 16,4 ani la 4,7 ani. Deci, vorbim de o medie europeană. Nivelul de comoditate va crește cel puțin cu 20 la sută”.

Viceprimarul Victor Chironda a declarat că „la ședința următoare a consiliului vom vota și vom adopta acest proiect și vom începe cu adevărat modernizarea transportului public în Chișinău”.

Menționăm că raportul grupului de lucru a fost publicat pe pagina web a Primăriei Chișinău.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: