Krasnoselski va cere explicații de la Guvernul Ucrainei, dar și participanții formatului „5+2”, privind interdicția pentru mașinile transnistrene
Full Article 2 minutes read

Krasnoselski va cere explicații de la Guvernul Ucrainei, dar și participanții formatului „5+2”, privind interdicția pentru mașinile transnistrene

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a comentat subiectul cu privire la restricțiile impuse de Ucraina pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene, care vor intra în vigoare din 1 septembrie. În cadrul unei conferințe de presă din 31 august, acesta a declarat că Tiraspolul va pregăti o adresare către Kiev, dar și participanții formatului „5+2”, în cadrul căreia va cere explicații.

Potrivit lui Vadim Krasnoselski, „problema” a fost moștenită de actualul Guvern al Moldovei de la autoritățile precedente. Liderul transnistrean a confirmat că Executivul a inițiat, pe 25 august, discuții cu partea ucraineană și a solicitat amânarea termenului la care va intra în vigoare prevederea până la 10 ianuarie 2022.

„Partea moldovenească era sigură că nu vor fi probleme. <…> Însă Ucraina a refuzat categoric să adopte decizia privind amânarea datei. Este alegerea Ucrainei. Se creează impresia că Ucrainei îi este frică că Transnistria și Moldova vor începe să ajungă la un acord. Trebuie să ne lămurim din ce motiv a procedat Kievul în acest mod”, a declarat Krasnoselski în cadrul conferinței.

Oficialul a adăugat că Tiraspolul va cere explicații de la autoritățile Ucrainei, dar și de la participanții formatului „5+2”. De asemenea, Krasnoselski a menționat că „nu s-a produs nicio tragedie” și că „orice cetățean poate obține o placă de înmatriculare cu numere neutre, dacă își dorește.

***

Amintim că, în dimineața de 31 august, Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că a solicitat, repetat, amânarea restricțiilor până pe 10 ianuarie 2022, întrucât doar 5% din numărul total al autovehiculelor din regiunea transnistreană au fost înmatriculate cu plăci neutre.

Pe de altă parte, autoritățile de la Kiev au anunțat, într-un comunicat de presă, că intenția de a restricționa intrarea pe teritoriul Ucrainei a mașinilor cu numere transnistrene rămâne în vigoare și va fi implementată din 1 septembrie.

Zilele trecute, Serviciul Vamal Odesa a anunțat că Ucraina a amânat până anul viitor obligația pentru șoferii din regiunea transnistreană de a avea numere de înmatriculare neutre, pentru a putea merge în statul vecin. Ulterior, Serviciul Vamal al Ucrainei a dezmințit informația.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: