Trei moldoveni, arestați la Paris. Ar fi desenat graffiti-uri cu „sicriele soldaților francezi în Ucraina”
Full Article 3 minutes read

Trei moldoveni, arestați la Paris. Ar fi desenat graffiti-uri cu „sicriele soldaților francezi în Ucraina”

Trei moldoveni au fost arestați în capitala Franței, Paris, pentru acte de vandalism. Aceștia sunt suspectați că au făcut graffiti-uri care reprezintă „sicriele soldaților francezi în Ucraina”, transmite televiziunea franceză BFM. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău a anunțat că condamnă „cu fermitate” acțiunile persoanelor vizate, precizând că acestea fac parte dintr-o strategie hibridă pentru a murdări imaginea Republicii Moldova. 

Trei moldoveni, implicați în acte de vandalism la Paris

Pe 7 iunie, cinci graffiti-uri cu sicrie, însoțite de mesajul „Soldatul francez în Ucraina” au fost descoperite în arondismentul 7 din Paris, unde se află Turnul Eiffel. Potrivit postului TV BFM, o oarecare grupare și-a asumat responsabilitatea pentru această acțiune, menționând că astfel de graffiti ar exisa și în alte locuri din oraș. Gruparea a adăugat că graffiti-urile sunt „un răspuns la acțiunile inadecvate ale autorităților franceze față de activiștii care au lăsat sicrie la Turnul Eiffel”, referindu-se la incidentul care a avut loc pe 1 iunie.

Ulterior, BFM a anunțat că persoanele suspectate de realizarea graffiti-urilor au fost arestate. „Trei persoane de naționalitate moldovenească au fost reținute și plasate în arest. Ele sunt suspectate că sunt autorii graffiti-urilor cu sicriele din Paris, cu inscripția „Soldat francez în Ucraina””, a comunicat televiziunea.

Bănuiții aveau asupra lor vopsea, mănuși și șabloane în momentul reținerii, a comunicat televiziunea. Potrivit BTM, care face referire la o sursă din cadrul poliției franceze, „există suspiciuni privind o nouă ingerință străină”.

Reacția MAE-ului de la Chișinău

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a venit cu o reacție referitor la caz pe 8 iunie.

Ne exprimăm regretul profund pentru acest incident și condamnăm cu fermitate acțiunile acestor cetățeni, care fac parte dintr-o strategie hibridă menită să afecteze imaginea internațională a țării noastre. Autoritățile din Chișinău sunt pe deplin dispuse să colaboreze cu partea franceză pentru a clarifica toate circumstanțele acestor fapte și pentru a atrage persoanele responsabile la răspundere”, se arată într-un comunicat publicat de MAE.

***

Precizăm că, pe 1 iunie, lângă Turnul Eiffel, au fost depistate cinci sicrie goale și un afiș cu inscripția: „Soldați francezi din Ucraina”. În aceeași zi, trei bărbați au fost reținuți la Paris. Aceștia sunt cetățeni ai Bulgariei, Ucrainei și Germaniei.

Potrivit publicației ruse independente Meduza, din analiza conținutului telefonului unuia dintre persoanelor arestate și din mărturiile suspecților, reiese că aceștia au avut contact cu bănuitul implicat în profanarea Zidului Drepților. Este vorba despre Gheorghii F., în vârstă de 34 de ani, originar din Bulgaria. Conform anchetei, acesta, împreună cu alte două persoane, a lăsat amprente de „palme roșie” pe memorial în noaptea de 13 spre 14 mai.

Una dintre versiunile prioritare ale anchetei este că ceea ce s-a întâmplat este o operațiune de destabilizare coordonată din străinătate. Portalul France.Info, care face trimitere la o sursă, scrie că este vorba de o operațiune din partea Rusiei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: