Trei oficiali ucraineni demisionează, după o serie de scandaluri în care au fost vizați. Zelenski: „A fost luată o decizie principială”
Full Article 3 minutes read

Trei oficiali ucraineni demisionează, după o serie de scandaluri în care au fost vizați. Zelenski: „A fost luată o decizie principială”

În structurile de conducere ale Ucrainei au avut loc mai multe demisii. Presa din țara vecină scrie că este vorba despre Kiril Timoșenko, adjunctul șefului Biroului prezidențial al președintelui ucrainean, Veaceslav Șapovalov, viceministrul Apărării și Alexei Simonenko – procurorul-general adjunct al Ucrainei. În ajun, președintele Vladimir Zelenski a declarat că urmează să fie anunțate „decizii cu privire la personal”. 

Viceministrul Apărării a demisionat

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că viceministrul Veaceslav Șapovalov a demisionat din funcție. Se întâmplă după ce a fost publicată o investighație jurnalistică în care acesta este acuzat că a achiziționat alimente pentru soldații ucraineni la suprapreț.

Șapovalov, după cum se menționează în comunicatul ministerului, care era responsabil de logistica Forțelor Armate, a cerut să fie demis „pentru a nu reprezenta o amenințare la adresa aprovizionării stabile a Forțelor Armate ucrainene ca urmare a campaniei de acuzații legate de achiziționarea de servicii alimentare”.

De asemenea, ministerul a precizat că acuzațiile exprimate în ancheta jurnalistică sunt „nefondate” și a descris demiterea lui Șapovalov ca fiind ”un act demn în tradiția politicii europene și democratice”.

Șeful Biroului președintelui – în demisie

Din funcție a plecat și adjunctul șefului Biroului președintelui ucrainean, Kiril Timoșenko. Acesta a publicat pe canalul său de Telegram o fotografie cu scrisoarea de demisie.

„Le mulțumesc tuturor ucrainenilor pentru încrederea acordată cauzei noastre. Mulțumim Forțelor Armate Ucrainene – pentru salvarea și apărarea țării noastre. Mulțumesc soției și fiului meu pentru înțelegere și sprijin. Sunt onorat! Ne vedem curând”, a scris Timoșenko.

Precizăm că anterior, Timoșenko a fost criticat pentru că a condus un SUV, pe care General Motors l-a oferit Ucrainei pentru misiuni umanitare, și pentru că s-a implicat în politică în regiunile țării, „ceea ce a fost perceput ca autopropagandă”.

Adjunctul procurorului general a fost demis

De asemenea, serviciul de presă a Procuraturii Generale a Ucrainei a anunțat că „procurorul general Andrei Kostin a semnat un ordin de demitere voluntară a procurorului general adjunct Alexei Simonenko din funcția sa administrativă”. Plecarea din funcție a lui Simonenko vine după ce, pe 23 ianuarie, presa ucraineană a scris că acesta a fost în vacanță în Spania la sfârșitul lui 2022.

E de menționat faptul că în adresarea sa, din 23 ianuarie, către națiune Vladimir Zelenski a anunțat că urmează unele remanieri de personal.

„Există deja și decizii de personal – unele astăzi, altele mâine – în ceea ce privește managerii de diferite niveluri din ministere și alte structuri ale guvernului central și din regiuni și din sistemul de aplicare a legii”, a spus el.

Zelenski a mai menționat că Consiliul Național de Securitate și Apărare a luat o decizie „principială” conform căreia reprezentanțiilor guvernului, de la parlamentarii locali la forțele de ordine, le sunt interzise vacanțele peste hotare.

„Oficialii nu vor mai avea voie să călătorească în străinătate în vacanță sau în orice alt scop non-statal”, a precizat Zelenski.

***

Amintim că, pe 17 ianuarie, Biroul președintelui Ucrainei a aprobat cererea de demisie depusă de Alexei Arestovici. Se întâmplă după ce Arestovici a declarat, pe 14 ianuarie, că racheta care a lovit blocul din Dnipro ar fi fost, de fapt, doborâtă de sistemul ucrainean de apărare antiaeriană. Armata ucraineană a negat vehement informația. Ulterior, Arestovici și-a cerut scuze și a dat vina pe oboseală. Declarația lui Arestovici a provocat furie în Ucraina, iar mai mulți deputați au cerut să fie demis.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: