Trei zile de ploi în Moldova. IGSU a venit cu o serie de recomandări pentru cetățeni
Full Article 2 minutes read

Trei zile de ploi în Moldova. IGSU a venit cu o serie de recomandări pentru cetățeni

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a venit cu o serie de recomandări în contextul în care, în următoarele trei zile, pe teritoriul Republicii Moldova se așteaptă ploi abundente. IGSU a îndemnat cetățenii, printre altele, să urmărească informațiile despre starea vremii, iar în timpul ploilor să deconeteze aparatele și utilajele electrice. 

Potrivit unui comunicat publicat de IGSU, cetățenii sunt rugați să urmărească buletinele informative și meteorologice pentru a cunoaște exact starea vremii și a evita circulația în zonele de risc.

Totodată, conducătorii auto sunt îndemnați să conducă cu precauție pentru a evita riscul de producere a accidentelor în condiții meteo nefavorabile. În cazul în care oamenii se pomenesc în situații dificile pe trasee în propriile autovehicule, sunt rugați să comunice de urgență situația Serviciului 112 și să asculte cu atenție îndemnurile autorităților, pentru ca echipele specializate să poată interveni rapid.

Gestionarii bazinelor acvatice sunt îndemnați să monitorizeze lacurile, iar în caz de necesitate să coboare nivelul acestora în vederea evitării inundațiilor. Totodată, să se asigure că digurile de protecție sunt bine fortificate.

De asemenea, salvatorii recomandă ca în timpul ploilor cu descărcări electrice, aparatele și utilajele electrice să fie deconectate, iar geamurile și ușile locuinței să fie bine închise. Mai mult, specialiștii îndeamnă oamenii să nu atingă caloriferele și alte obiecte metalice, deoarece acestea conduc foarte bine curentul electric.

O atenție deosebită trebuie acordată și minorilor, astfel părinții sau cei care au în grijă copiii sunt rugați să nu-i lase de unii singuri și să-i supravegheze în permanență, pentru a evita situațiile periculoase”, a comunicat IGSU.

Precizăm că, în perioada 5 octombrie, ora 18:00 – 7 octombrie, ora 12:00, întreg teritoriului Republicii Moldova se va afla sub Cod galben de instabilitate atmosferică. În intervalul de timp vizat se prevăd ploi însoțite de descărcări electrice, pe arii extinse periodic averse puternice. Izolat se prognozează intensficări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: