Meduza

Trump și Putin, o nouă conversație telefonică cu privire la războiul din Ucraina. Ce subiecte vor fi abordate

Președintele SUA, Donald Trump, și omologul său rus, Vladimir Putin, vor avea pe 18 martie o discuție telefonică cu privire la încetarea invaziei Rusiei din Ucraina. Potrivit informațiilor, aceasta se va desfășura între orele 15:00 – 17:00 (ora R. Moldova). Este a doua discuție telefonică oficială dintre liderul american și cel rusă, după ce Donald Trump a preluat mandatul de președinte al Statelor Unite ale Americii în ianuarie 2025, relatează Meduza.

Înaintea discuției de astăzi cu Putin, Trump a declarat că „multe elemente” ale acordului de pace privind Ucraina sunt deja convenite. „Noi vom vorbi despre teritorii, despre centrale electrice. Dar multe dintre acestea au fost deja discutate de ambele părți, Ucraina și Rusia. Noi deja vorbim despre acest lucru — despre împărțirea anumitor active”, a spus el.

Kremlinul nu dezvăluie subiectele care vor fi abordate în cadrul discuției dintre Putin și Trump. Dar înainte de acestea, oficialii ruși au lăsat să se înțeleagă că Federația Rusă nu este pregătită să-și retragă cerințele față de Ucraina (pe care Occidentul le consideră „maximaliste”). Astfel, ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Alexandr Grușko, a declarat că Rusia va cere „garanții de securitate ferme”, printre care și renunțarea la aderarea la NATO de către Ucraina. De asemenea, autoritățile ruse au lăsat să se înțeleagă că nu doresc să vadă pacificatori din țările NATO în Ucraina.

Ziarul The New York Times scrie, citând declarațile recente ale președintelui american și reprezentanților administrației sale, că, în esență, conversația dintre Donald Trump și Vladimir Putin va fi dedicată subiectului „ce teritorii și active va păstra Rusia în cazul unei încetări a focului cu Ucraina”. Aceștia au spus, în ultimele săptămâni, mai mult sau mai puțin deschis, că Ucraina „trebuie să uite” de NATO și să renunțe la o parte din teritoriul său, ocupat de Rusia.

Potrivit publicației Semafor, Statele Unite ale Americii iau în considerare posibilitatea de a recunoaște peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, ca fiind teritoriu rusesc în cadrul unui acord de pace, deși o decizie finală în acest sens nu a fost încă luată. The New York Times mai raportează că Casa Albă intenționează să lase Crimeea pentru Rusia — și, probabil, „aproape tot” restul teritoriului Ucrainei ocupat de trupele ruse.

Nu se știe cât de mult Ucraina participă la discuțiile despre aceste potențiale compromisuri și cât de mult este de acord cu ele. Agenția Bloomberg notează că declarațiile lui Trump „sugerează că multe decizii au fost deja luate — cu Ucraina sau fără ea”. Criticii președintelui american, adaugă agenția, se tem că „el ar putea face concesii Rusiei fără acordul Ucrainei”. The New York Times raportează că Ucraina are temeri că Trump ar putea fi de acord să îi cedeze lui Putin Odesa.

Presa scrie că Ucraina a comunicat Statelor Unite ale Americii liniile sale roșii în privința oricărui acord de pace cu Rusia. Potrivit „Evropeiskaya Pravda”, Kievul nu este pregătit să reducă numărul armatei și să renunțe la aderarea la NATO. Publicația britanică The Independent a raportat, citând oficiali ucraineni, că Kievul nu va accepta concesii teritoriale suplimentare față de Rusia — deși în ceea ce privește faptul că actuala line a frontului ar putea fi înghețată, autoritățile ucrainene „s-au resemnat” deja. De asemenea, conform The Independent, Ucraina cere returnarea copiilor duși în Rusia, eliberarea persoanelor civile reținute ilegal de Rusia și garanții internaționale de securitate.

Totodată, The Wall Street scrie că, întrucât Moscova nu este pregătită să renunțe la obiectivele sale inițiale în războiul împotriva Ucrainei, al doilea apel telefonic dintre Trump și Putin se așteaptă să se încheie cu „politete diplomatică și promisiunea unor negocieri ulterioare”. Purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că Putin nu intenționează să facă declarații după conversația de astăzi cu Trump.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: