Tulpina Omicron a ajuns în Republica Moldova
Full Article 2 minutes read

Tulpina Omicron a ajuns în Republica Moldova

Varianta Omicron a virusului COVID-19 a fost confirmată în Republica Moldova. În cadrul unei conferințe de presă din data de 11 ianuarie, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Jelamschi, a comunicat despre rezultatele secvențierii. Astfel, autoritățile au anunțat că 16 probe au indicat varianta Omicron. 

Jelamschi a menționat că ANSP a realizat prima secvențiere în acest an. „Probele preselectate au fost pentru perioada 1-8 ianuarie. În total au fost preselectate 149 de probe pozitive. La a doua testare a acestor 149 de probe s-a identificat 38 de probe cu încărcătură virală bună care au putut fi preselectate pentru secvențiere”, a declarat șeful ANSP.

La următoarea etapă, potrivit lui, din aceste 38 de probe, 29 au fost amplificate cu un set de teste. Ca urmare, 16 probe au fost preselectate pentru a fi secvențiate.

„Toate aceste 16 probe au fost secvențiate. Rezultatul secvențierii a demonstrat că practic în jur din 10 la sută din probe au arătat că sunt varianta Omicron, ceea ce indică că și în populație ar fi cam aceeași repartizare procentuală”, a declarat Jelamschi.

Dacă să ne referim la caracteristica acestor cazuri, atunci 11 sunt bărbați iar 5 – femei. Dintre acestea, 12 persoane sunt din Chișinău, două – din orașul Durlești, 1 – în Transnistria și unul în raionul Strășeni. „Avem un copil de două luni cu proba pozitivă, la fel și o femeie însărcinată”, a precizat șeful ANSP.

Nevaccinate din aceste 16 cazuri sunt 9 persoane. „8 persoane se află la domiciliu, cu forme ușoare, 8 persoane – spitalizate cu forme medii, 2 din ele – cu forme medii, grave”, a susținut Jelamschi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: