Țuțu are un nou nume în România. Ce identitate folosește fostul deputat cercetat penal în Moldova
Full Article 2 minutes read

Țuțu are un nou nume în România. Ce identitate folosește fostul deputat cercetat penal în Moldova

Ex-deputatul democrat fugar Constantin Țuțu, apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc și cercetat penal în Republica Moldova, are o nouă identitate, portrivit unei investigații Rise.md. Acum, fostul parlamentar folosește acte românești și se numește Andrei Sîli. 

Chiar dacă în prezent are o nouă identitate, la Chișinău, unde e învinuit pentru trafic de influență, îmbogățire ilicită, dar și pentru huliganism într-un dosar de omor, se numește tot Constantin Țuțu.

„Schimbarea numelui și menținerea unei identități diferite în două țări poate avea consecințe serioase, inclusiv riscul de acțiuni penale pentru fraudă sau alte infracțiuni asociate”, susțin avocații consultați pe marginea acestui subiect.

Țuțu este de mulți ani omul de încredere al oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, fostul său șef de partid și cel care l-a propulsat în Parlament.

Anchetat în șase dosare penale, Plahotniuc, care a avut de asemenea o identitate diferită în România, se află pe lista de sancțiuni în SUA, Elveția și Uniunea Europeană. Și fiul cel mare al lui Plahotniuc, Timofei Plahotniuc, a solicitat, la finalul anului 2020, schimbarea numelui în România în Timofei Parvan, folosind ca adresă vila familiei de lângă București. Proprietatea a fost pusă, între timp, sub sechestru de procurori în dosarele penale în care e acuzat tatăl său.

Între timp, o nouă semnătură a apărut în două companii din imperiul familiei Plahotniuc din Cipru și Olanda, chiar în timp ce procurorii îi investigau averea și puneau proprietăți și firme sub sechestru.

Cele două companii sunt în acte pe numele românului Dragoș Furtună, prietenul lui Țuțu și liderul unui club de motocicliști din București. Furtună e judecat în România pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce l-a amenințat în trafic pe un motociclist, care era de fapt polițist. Când i-au controlat mașina, polițiștii au descoperit arme pentru care nu avea autorizație.

Rapoarte confidențiale arată că Plahotniuc a direcționat în deceniul trecut milioane de euro către aceste companii, sume provenite, potrivit procurorilor, din fraudele bancare care au zguduit sistemul financiar din Republica Moldova.

Puteți citi integral investigația AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: