TV8, acuzat de lezarea onoarei de către fostul primar de Trușeni. Reacția postului TV
Full Article 5 minutes read

TV8, acuzat de lezarea onoarei de către fostul primar de Trușeni. Reacția postului TV

Fosta primăriță a comunei Trușeni, Stela Munteanu, care este învinuită de mai multe infracțiuni, inclusiv de delapidarea averii străine, a depus o sesizare către Consiliul Audiovizual (CA) privind monitorizarea activității postului de televiziune TV8. Aceasta consideră că i-a fost lezată onoarea, demnitatea și reputația profesională. La rândul său, TV8 susține că acuzațiile sunt nefondate. 

„La data de 16 noiembrie 2022, în cadrul unui buletin de știri, precum și pe site, postul de televiziune TV8 a difuzat și publicat o știre, care conține informații eronate, false și care nu corespund adevărului, cu denumirea „Moarte misterioasă la Trușeni: O femeie a dispărut, după ce s-a plâns că este victima escrocilor. Ex-primărița e suspectă”. De asemenea, este specificat că mențiunea făcută de TV8 în știrea și reportajul său sunt false și defăimătoare, iar răspândirea acesteia îi lezează onoare, demnitatea și reputația profesională”, se arată în nota informativă dată citirii de către raportorul CA.

Potrivit petiționarei, TV8 ar fi prezentat o informație neverificată și neveridică, făcând presupuneri și acuzând-o de săvârșirea unor fapte ilegale fără vreun temei legal. De asemenea, fosta primăriță este de părerea că pretinsul mister al dispariției Parascoviei Madan este de fapt o invenție a autorului, întrucât din reportaj reiese că femeia a murit. Autorul ar fi dat dovadă „de nesimțire”, spune aceasta.

„Indignant este faptul că toate cele întâmplate și descrise în știre sunt corelate cu mine de parcă eu aș fi vinovată în dispariția și sau moartea Parascoviei Madan. Stela Munteanu susține că toate cele descrise se încadrează în componența de contravenție cu privire la colomnie și anume la răspândirea cu bună știință a unor informații mincinoase ce defaimează o altă persoană”, se mai menționează în textul solicitării.

Consiliul Audiovizual a solicitat de la TV8 să-și prezinte opinia privind cele invocate în sesizare. Din răspuns se arată că reporterul a aflat informația de la ruda bătrânei decedate, care a telefonat în redacția TV8.

„În vederea documentării suspecte și asigurării unei informări corecte, a mers la fața locului. Acolo a discutat cu vecinii bătrânei decedate, care au spus că nu au mai văzut-o de pe 17 noiembrie, când femeia a fost luată de o ambulanță. În același reportaj a fost difuzată și poziția rudei bătrânei. Totodată, jurnalista a mers acasă la doamne Stela Munteanu, încercând să obțină un comentariu. Pentru că nu a găsit-o a încercat să obțină reacția și la telefon, care a deconectat telefonul și a refuzat să ofere mai multe detalii”, se arată în răspunsul postului de televiziune.

Reprezentanții TV8 mai menționează că, în același material video, reporterul a discutat cu responsanbilii din mai multe instituții implicate în acest caz: IGSU, IGP, primăria din localitate, Serviciul 112.

„La finalul materialului se menționează că nepoata bătrânei a informat Procuratura despre această situație. Contrat afirmațiilor scrise de Stela Munteanu în petiție, jurnalistul TV8 nu a lansat nicio acuzație în adresa acesteia, iar la toate afirmațiile oferite de către ruda femeii decedate, Stelei Munteanu i-a fost oferită dreptul la replică, pe care aceasta l-a ignorat. Totodată, când aceasta a contactat reporterul cu nemulțumiri i-a fost oferit dreptul la replică repetat, dar din nou a refuzat. Prin urmare, considerăm că acuzațiile sunt nefondate și solicităm respingerea petiției”, se mai arată în mesajul postul de televiziune TV8.

Fosta primăriță: Reportaj la comandă!

Fosta primăriță a comunei Trușeni a fost prezentă la ședința CA din 19 ianuarie. Aceasta a solicitat consiliului să fie obiectivi și susține că reportajul este făcut la comandă.

„Bătrâna a stat luni de zile pe marginea drumului, umilită și descălțată. Toți mă sunau să mă duc să o iau. După ce ea a decedat la spital, tot am fost sunați să o luăm de la morgă pentru că nu are pe nimeni. Eu consider că am făcut o cauză nobilă că nu am lăsat-o să o îngroape fără nume”, a declarat Stela Munteanu.

Femeia susține că nu a oferit o replică postului de televeziune deoarece TV8 nu pentru „prima dată a încercat să o defaimeze”.

Mai mult, Stela Munteanu afirmă că ea a fost cea care a apelat ambulanța și care i-a spus reporterului de la TV8 să modifice știrea.

Concluziile membrilor CA

„Ține de organele de justiție, ele trebuie să puie toate probele cap la cap. Din câte văd, furnizorul va oferit ocazia să să expuneți poziția la TV. Tehnic și legal postul a respectat prevederea care spune că într-o știre conflictuală se oferă poziția părții și dumnevoastră nu ați făcut uz de acest drept. Acest lucru este în determentul dumnevoastră”, a menționat președinta CA, Liliana Vițu.

Membra consiliului Tatiana Crestenco consideră că postul TV8 a încălcat articolul 11 alineatul 3, care spune că furnizorii de servicii media sunt obligați să respecte legislația cu privire la apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, precum și dreptul la respectarea și ocrotirea vieții familiare, intime și private.

După mai bine de o oră de dezbateri, Consiliul Audiovizual a respins petiția Stelei Munteanu.

„Din punct de vedere jurnalistic văd probleme în acest material. În calitate de consumatoare de consumator a informațiilor nu am înțeles ce s-a întâmplat cu femeia aceasta. Dacă materialul într-adevăr conține informații false, atunci furnizorul a admis lipsă se rigoare și acuratețe. E doar părerea mea, e un caz complex, dar din ceea ce am văzut eu lipsește rigoarea, acuratețea și exactitatea”, și-a argumentat votul membra CA, Aneta Gonța.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: