TV8: Grupul de pasageri controlat suplimentar la Aeroport, la întoarcerea din Turcia, ar fi participat la instruiri pentru a organiza destabilizări

Noi detalii despre incidentul de la Aeroportul Chișinău cu pasagerii întorși din Turcia. Potrivit surselor TV8, aceștia au participat la instruiri, cu scopul de a provoca eventuale dezordini la protestele organizate de Partidul Șor în centrul Capitalei.

Solicitați pentru un comentariu reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au declarat că instituția verifică informația cu privire la mai multe grupuri de cetățeni moldoveni, care ar fi participat la instruiri organizate peste hotare, în vederea acumulării deprinderilor de a crea dezordini în masă.

„Serviciul de Informații și Securitate, în scopul protecției securității naționale și a ordinii constituționale, verifică informația cu privire la mai multe grupuri de cetățeni ai RM care ar fi participat la instruiri organizate peste hotarele țării în vederea acumulării unor deprinderi de organizare a dezordinilor în masă și a altor acțiuni radicale menite să destabilizeze situația internă din Republica Moldova. La moment nu putem oferi mai multe detalii, dat fiind faptul ca acțiunile sunt în proces de realizare. De asemenea, reiterăm că în limita competențelor legale, Serviciul investighează orice elemente care atentează la securitatea națională, cu respectarea principiilor statului de drept”, au declarat reprezentanții SIS.

Cu o reacție la subiect a venit și Partidul „ȘOR”.

„Denunțăm în mod categoric orice acțiune violentă și cerem regimului, dar și presei controlate politic, să nu asocieze Partidul „Șor” cu scenarii de destabilizare, în care există doar interesul PAS, pentru a se menține prin forță la conducerea statului. Am demonstrat până acum că acțiunile pe care le organizăm sunt pașnice, la fel vom face și în continuare. Singurii care au provocat până acum blocaje și îmbrânceli au fost reprezentanții statului polițienesc, la indicația directă a regimului Sandu-PAS”, se menționează într-un comunicat de presă al formațiuni.

Amintim că, pe 6 martie, la Aeroportul Internațional Chișinău a izbucnit un conflict, după ce pasagerii unei curse Turcia-Moldova ar fi fost verificați suplimentar. Într-un final, pasagerii moldoveni au fost lăsați să între în țară, iar patru cetățeni străini au primit interdicție.

Pe 13 februarie, președinta Maia Sandu a anunțat că, sub aparența unor proteste pașnice, opoziția parlamentară ar planifica destabilizări care să forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Șefa statului a menționat că „în realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea ȘOR și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute în legăturile lor cu Plahotniuc”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

clujust.ro

Avocații au intrat în grevă generală, dar anunță excepții: „Situația poate fi soluționată numai de Maia Sandu”

A început greva generală a avocaților din Republica Moldova, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Potrivit unui comunicat al Uniunii Avocaților din Republica Moldova (UARM), la ședință au participat reprezentanți ai organizației, ai Ministerului Justiției, Parlamentului, Aparatului Președintei Republicii Moldova, Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS), avocați și consilierul prim-ministrului.

„În cadrul discuțiilor, reprezentanții Uniunii Avocaților au prezentat informația privind situația gravă creată în profesia de avocat în legătură cu adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a amendamentului deputatului Efimia Bandalac cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință afectează dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată. La fel, au fost descrise blocajele în aplicarea legii cu privire la avocatură, legate de modificările operate prin acest amendament”, se menționează în comunicat.

În cadrul discuțiilor, președintele UARM, Dorin Popescu, a declarat că greva a fost inițiată și pentru a forța deschiderea unui dialog instituțional:

„Decizia privind greva a fost luată inclusiv pentru a convinge autoritățile să accepte un dialog deschis – fapt care s-a realizat”, a spus Popescu.

Totodată, el a menționat că avocații vor decide asupra pașilor următori în cadrul Congresului Extraordinar al Avocaților din 25 iulie.

Reprezentanții Parlamentului au admis că au greșit când au propus amendamentul la Lege, fără a consulta profesia de avocat și regretă că nu a fost respectată procedura de adoptare a legii.

Secretarul General al Parlamentului a precizat că legea adoptată fiind o lege organică, aceasta nu mai poate fi modificată de actualul legislativ la moment, iar orice ajustare se poate face doar într-o legislatură viitoare.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

„Toți participanții au fost de acord că revendicarea avocaților privind nepromulgarea legii adoptate poate fi soluționată numai de președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu”, precizează UARM.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.

UARM a respins propunerea Ministerului Justiției de a crea un grup de lucru comun în context electoral, argumentând că „o astfel de structură ar fi trebuit instituită anterior promovării modificărilor legislative”.

În comunicat se mai arată că prevederile controversate – precum includerea reprezentanților Ministerului Justiției în comisiile interne ale Uniunii și interzicerea mandatelor succesive – nu se regăsesc în practica statelor membre ale Uniunii Europene.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: