cdn.hswstatic.com

Ucraina a început să exporte în Moldova energie electrică cu 26% mai ieftină decât cea de la Cuciurgan

De la 1 octombrie 2020, corporaţia ucraineană Energoatom a început în premieră să exporte şi pe piaţa Republicii Moldova energie electrică produsă la centralele nucleare din Ucraina.

Astfel în urma unei licitaţii la Bursa de energie din Ucraina, firma Energoatom-Trading a vândut 14,9 milioane de kWh de energie electrică la un preţ mediu ponderat de 1.017 hrivne ucrainene pentru un MWh (fără TVA), anunţă corporaţia ucraineană, notează mold-street.com.

Preţ cu 26% mai mic decât energia de la Cuciurgan

„Moldova a devenit o zonă nouă şi promiţătoare pentru exporturile de energie electrică de către companie. Acest prim pas va servi la stabilirea unei cooperări pe termen lung, care va contribui la furnizarea de energie fiabilă în ţările vecine din direcţia sud-vest”, susţine administraţia Energoatom.

Volumul de energie vândut la bursă ar urma să fie livrat în Moldova în decursul lunii octombrie și reprezintă aproximativ 4% din volumul lunar al țării.

La cursul de schimb al dolarului american, prețul de la bursa ucraineană este de circa 35,9 $ pentru MWh. Recalculat în lei, tariful ajunge la aproximativ 0,61 lei pentru un MWh. Acesta este cu circa 26,5% mai ieftin decât prețul plătit pentru energia electrică livrată de Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan.

Jurnaliștii atrag atenția că este doar prețul de la bursă, iar acestuia i se adaugă și costul de transport.

Potrivit presei ucrainene, de livrare se va ocupa firma D.TRADING LLC, ce face parte din holdingul DTEK al oligarhului ucrainean Rinat Akhmetov, care şi deţinea drepturile asupra secţiunii de export energie spre Republica Moldova.

Ucrainenii nu precizează cine este cumpărătorul din Moldova al curentului electric.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: