Ucraina ar putea reveni la vize cu Israelul. Surse NM: Moldova impune precondiții pentru pelerinii evrei
Full Article 3 minutes read

Ucraina ar putea reveni la vize cu Israelul. Surse NM: Moldova impune precondiții pentru pelerinii evrei

Kievul ia în considerare anularea regimului fără vize cu Israelul, din cauza „acțiunilor sale neprietenoase față de Ucraina și a poziției pro-ruse pe scena internațională”, scrie Kyiv Post. Se întâmplă în condițiile în care, peste câteva săptămâni, circa 30 000 israelieni vor efectua pelerinajul anual în orașul ucrainean Uman, tranzitând Moldova. Surse NM din cadrul Executivului moldovenesc au declarat că Chișinăul a informat Israelul că o precondiție pentru buna desfășurare a pelerinajului este decizia Ucrainei de a primi cetățenii israelieni.

O sursă din Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (RNBO) a declarat pentru Kyiv Post că decizia de a anula regimul fără vize cu Israelul vine pe fondul unei lupte diplomatice continue între cele două țări cu privire la modul în care își tratează turiștii una alteia.

Ambasadorul Ucrainei în Israel, Evghen Korniychuk, a afirmat că aproximativ 10% dintre turiștii ucraineni sunt expulzați din Israel fără explicații.

Sursa RNBO a declarat pentru Kyiv Post, că Israelul încearcă să obțină garanții de securitate pentru zecile de mii de pelerini evrei care fac călătoria anuală în orașul ucrainean Uman, în septembrie, unde se află mormântul lui Tzadik Nachman.

„În timpul atacurilor constante cu rachete, este imposibil să se ofere aceste garanții”, a declarat sursa.

Aceasta a adăugat că Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei pregătește în prezent o prezentare despre regimul fără vize către Cabinetul de Miniștri și va fi luată în considerare „în următoarele săptămâni”.

De menționat că, pe 8 august, ministrul de Externe al Israelului a efectuat o deplasare oficială la Chișinău. Unul dintre scopul vizitei a fost pregătirea tranzitării teritoriului Moldovei de către cetățenii israelieni, pentru pelerinajul religios.

În acest context, surse din cadrul Guvernului de la Chișinău au declarat pentru NM că Republica Moldova a informat Israelul că o precondiție pentru buna desfășurare a pelerinajului este acceptul Ucrainei de a primi pelerini, luând în considerare situația de securitate din regiune.

***

În fiecare an, în luna septembrie, populația orașului Uman din regiunea Cherkasy (190 km sud de Kiev), se cvadruplează, deoarece zeci de mii de evrei hasidici vin să sărbătorească Rosh Hashanah, Anul Nou evreiesc.

Uman este locul de înmormântare al unuia dintre părinții fondatori ai hasidismului, rabinul Nachman de Bratslav, care a murit în oraș în 1810.

Conform dorinței sale, a fost înmormântat în cimitirul evreiesc local, alături de mormintele victimelor masacrului de la Haidamak din 1768.

Înainte de invazia la scară largă a Rusiei, zeci de zboruri charter din Israel și SUA au aterizat la Kiev, cei aflați la bord călătorind apoi spre Uman cu ajutorul a sute de autobuze și mașini închiriate, însoțite de poliția israeliană, pentru o sărbătoare care poate dura mai mult de o lună.

În 2022, în pofida războiului și a faptului că poliția israeliană a declarat că Uman nu îndeplinește cerințele de securitate, 20.000 de pelerini au făcut totuși călătoria în Ucraina cu trenul și autobuzul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: