Poliția de Frontieră

Ucrainenii pot intra pe teritoriul Moldovei cu acte de identitate interne și fără certificatul Covid. Deciziile CSE

Cetățenii ucraineni vor putea intra pe teritoriul R. Moldova inclusiv cu acte de identitate interne și fără obligativitatea prezentării certificatului Covid-19, iar minorii vor fi admiși cu certificat de naștere, buletin de identitate intern sau pașaport. Deciziile au fost luate de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), imediat după obținerea votului în Parlament de instituire a stării de urgență.

Potrivit noilor măsuri, automobilele vor putea intra pe teritoriul Republicii Moldova fără carte verde, cu condiția procurării acesteia în termen de 24 de ore.

Totodată, a fost lansată Linia verde 080001527 pentru Biroul migrație și azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar serviciul 112 va asigura redirecționarea apelurilor de urgență pe domeniul BMA către Linia verde.

La fel, au fost instituite două Centre provizorii de gestionare a fluxurilor de străini pe teritoriul Republicii Moldova, în s. Palanca, r. Ștefan Vodă, și s. Calarașovca, r. Ocnița. Centrele vor fi gestionate de către MAI.

O altă decizie a CSE este sistarea circulației trenului pe ruta Odessa-Chișinău.

ANTA va facilita readucerea în țară a unităților de transport de persoane și mărfuri, care activau pe direcția Ucraina.

Potrivit noii decizii, în cazul în care spațiul aerian este închis, se vor face excepții doar pentru zborurile de repoziționare a aeronavelor civile a operatorilor aerieni naționali și străini, zborurile de transport aerian comercial de mărfuri și poștă a operatorilor aerieni naționali și străini, dar și zborurile umanitare și de repatriere și urgențe medicale, coordonate cu Autoritatea Aeronautică Civilă.

Autoritățile mai spun că furnizorii de reţea şi/sau servicii de comunicaţii electronice accesibile publicului sunt obligaţi să blocheze accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele cu conţinut online care promovează informaţii false ce afectează securitatea naţională, identificate de Serviciul de Informații și Securitate.

Pe perioada stării de urgență nu constituie încălcare a reglementărilor vamale depășirea termenului de tranzit internațional peste 8 zile, în cazul în care postul de destinație este situat la hotar cu Ucraina. Serviciul Vamal poate prelungi termenul de tranzit internațional peste limita de 8 zile conform procedurii stabilite de Serviciul Vamal.

În același timp, pe perioada stării de urgență, Serviciul Vamal va stabili procedura de vămuire, evidenţa livrărilor, locul în funcţie de categoria mărfurilor livrate în adresa agenților economici din raioanele de est ale Republicii Moldova.

***

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a declarat mobilizare generală. Bărbații cu vârstele curprinse între 18 și 60 de ani nu pot ieși din țară. Liderul de la Kiev a anunțat că în Ucraina au pătruns grupe de diversioniști, care vor încerca să îl asasineze. Presa din țara vecină anunță că blindate rusești se îndreaptă spre Kiev. NM relatează cele mai noi și importante informații.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

etalpmet

Ce să incluzi într-un meniu de Revelion echilibrat și gustos

O masă de Revelion bine pregătită este combinația perfectă între sărbătoare, tradiție și gusturi atent alese! Fiecare ingredient are rolul său. Iar armonia dintre ele transformă trecerea dintre ani într-o experiență culinară memorabilă! Un meniu complet trebuie să fie variat, echilibrat și suficient de atractiv încât invitații să se bucure de fiecare etapă a serii.

Gustări care deschid seara

Seara începe cu gustări care invită la poftă și la voie bună. Platouri cu legume cu ierburi,platou festiv, gogoși cu cartofi și ciuperci, role din lavaș cu somon sau salate servite în porții mici sunt alegeri practice și elegante. Gustările nu trebuie să fie nici prea grele, nici prea simple. Ideal este să ofere un început ușor și colorat, ca o prezentare a ceea ce urmează!

În această etapă, este util să conturezi ideea unui meniu revelion complet. Unde fiecare preparat este așezat la locul lui. Gustările devin un prolog culinar! Suficient de diverse ca să atragă, dar nu atât de consistente încât să “fure” atenția felului principal.

Feluri principale care aduc echilibru

Un meniu revelion inspirat include feluri principale care completează gustările și mențin ritmul mesei. Combinația dintre carne albă, carne roșie și opțiuni vegetariene oferă libertate fiecărui invitat. Friptura de pui la cuptor cu ierburi, mușchi de porc glazurat, pește la abur cu lămâie sau legume coapte sunt preparate care se potrivesc ușor cu diverse garnituri.

Felurile principale ar trebui să fie suficient de consistente pentru a oferi sațietate, dar nu atât de grele încât să “încarce” inutil masa. Echilibrul se obține prin sosuri aromate, carne fragedă și legume pregătite astfel încât să păstreze textura și culoarea!

Garnituri care completează preparatele

Garniturile sunt elementele care leagă tot meniul. Poți opta pentru salate proaspete, piureuri fine sau orez cu legume. O salată șuba, o salată verde cu dressing ușor sau legume sotate aduc prospețime și culoare.

Pentru cei care preferă ceva mai dens, cartofii copți sau legumele gratinate sunt o alegere potrivită. Scopul este același: un meniu echilibrat, unde fiecare preparat își găsește locul firesc!

Deserturi care încheie seara cu eleganță

Finalul mesei trebuie să fie dulce și memorabil. Alege deserturi ușoare, dar suficient de variate încât să mulțumească orice invitat. Tiramisu în mai multe arome, clătite mulii, caștane cu vișine sau prăjituri elegante sunt opțiuni ideale pentru finalul meselor de sărbătoare.

Deserturile nu doar satisfac pofta de dulce. Ci și oferă o pauză plăcută înainte de momentul toastului de la miezul nopții. Texturile fine și gusturile echilibrate încheie perfect experiența culinară.

Sfaturi pentru un meniu bine organizat

  • Păstrează varietatea între rece și cald.
  • Evită excesele: mai bine mai puțin, dar bine ales.
  • Ține cont de preferințele invitaților.
  • Alege preparate ușor de servit și de porționat.
  • Acordă atenție prezentării, aspectul contează la fel de mult ca gustul.

Un meniu de revelion echilibrat și gustos creează atmosfera perfectă pentru o seară relaxată, plină de bună dispoziție. Fiecare preparat, de la gustări până la deserturi, contribuie la o experiență festivă și la amintiri care rămân mult timp după ce artificiile s-au stins.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: