Ucrainenii pot intra pe teritoriul Moldovei cu acte de identitate interne și fără certificatul Covid. Deciziile CSE
Full Article 3 minutes read

Ucrainenii pot intra pe teritoriul Moldovei cu acte de identitate interne și fără certificatul Covid. Deciziile CSE

Cetățenii ucraineni vor putea intra pe teritoriul R. Moldova inclusiv cu acte de identitate interne și fără obligativitatea prezentării certificatului Covid-19, iar minorii vor fi admiși cu certificat de naștere, buletin de identitate intern sau pașaport. Deciziile au fost luate de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), imediat după obținerea votului în Parlament de instituire a stării de urgență.

Potrivit noilor măsuri, automobilele vor putea intra pe teritoriul Republicii Moldova fără carte verde, cu condiția procurării acesteia în termen de 24 de ore.

Totodată, a fost lansată Linia verde 080001527 pentru Biroul migrație și azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar serviciul 112 va asigura redirecționarea apelurilor de urgență pe domeniul BMA către Linia verde.

La fel, au fost instituite două Centre provizorii de gestionare a fluxurilor de străini pe teritoriul Republicii Moldova, în s. Palanca, r. Ștefan Vodă, și s. Calarașovca, r. Ocnița. Centrele vor fi gestionate de către MAI.

O altă decizie a CSE este sistarea circulației trenului pe ruta Odessa-Chișinău.

ANTA va facilita readucerea în țară a unităților de transport de persoane și mărfuri, care activau pe direcția Ucraina.

Potrivit noii decizii, în cazul în care spațiul aerian este închis, se vor face excepții doar pentru zborurile de repoziționare a aeronavelor civile a operatorilor aerieni naționali și străini, zborurile de transport aerian comercial de mărfuri și poștă a operatorilor aerieni naționali și străini, dar și zborurile umanitare și de repatriere și urgențe medicale, coordonate cu Autoritatea Aeronautică Civilă.

Autoritățile mai spun că furnizorii de reţea şi/sau servicii de comunicaţii electronice accesibile publicului sunt obligaţi să blocheze accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele cu conţinut online care promovează informaţii false ce afectează securitatea naţională, identificate de Serviciul de Informații și Securitate.

Pe perioada stării de urgență nu constituie încălcare a reglementărilor vamale depășirea termenului de tranzit internațional peste 8 zile, în cazul în care postul de destinație este situat la hotar cu Ucraina. Serviciul Vamal poate prelungi termenul de tranzit internațional peste limita de 8 zile conform procedurii stabilite de Serviciul Vamal.

În același timp, pe perioada stării de urgență, Serviciul Vamal va stabili procedura de vămuire, evidenţa livrărilor, locul în funcţie de categoria mărfurilor livrate în adresa agenților economici din raioanele de est ale Republicii Moldova.

***

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a declarat mobilizare generală. Bărbații cu vârstele curprinse între 18 și 60 de ani nu pot ieși din țară. Liderul de la Kiev a anunțat că în Ucraina au pătruns grupe de diversioniști, care vor încerca să îl asasineze. Presa din țara vecină anunță că blindate rusești se îndreaptă spre Kiev. NM relatează cele mai noi și importante informații.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: