„UE crede în cifre”. Bolea pleacă la Bruxelles pentru a solicita ajutor pentru agricultorii din Moldova
Full Article 3 minutes read

„UE crede în cifre”. Bolea pleacă la Bruxelles pentru a solicita ajutor pentru agricultorii din Moldova

Pe 20 iunie ministrul Vladimir Bolea va avea la Bruxelles o întrevedere cu comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru a-l convinge de impactul negativ al războiului din Ucraina asupra sectorului agrar din Republica Moldova. Vicepremierul Vladimir Bolea a spus că va cere structurilor europene ajutor financiar, iar banii vor fi ulterior repartizați fermierilor afectați de prăbușirea prețurilor și ruperea lanțurilor logistice, consecințe ale agresiunii militare ruse din Ucraina.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea a declarat că va prezenta la Bruxelles date care confirmă consecințele războiului din Ucraina asupra agriculturii din Republica Moldova.

Potrivit oficialului, deși Republica Moldova nu este stat membru UE, solicită ajutor financiar la fel ca statele comunitare afectate de război.

Uniunea Europeană crede în cifre. Noi trebuie să mergem și să demonstrăm prin cifre că Republica Moldova a avut de suferit de pe urma războiului. Merg să demonstrez Comisiei Agricultură acest lucru, mă întâlnesc cu comisarul european. Vizita este pe 20 iunie, este doar o zi de lucru, pe 21 mă întorc. Eu trebuie să le demonstrez structurilor din Bruxelles că suntem afectați. Republica Moldova nu este membră a Uniunii Europene, dar Republica Moldova a avut de suferit. Cel puțin egal ca și statele care au primit ajutoare din partea Uniunii Europene. Pentru țările candidate la UE sau statele care sunt în vecinătate sunt diferite alte fonduri la care trebuie să avem acces și din care trebuie să primim și să repartizăm banii agricultorilor din Republica Moldova”, a spus Bolea la emisiunea „Rezoomat” de la RliveTV, scrie IPN.

Ministrul a mai precizat că după învestirea noului Guvern de la București, Republica Moldova va recepționa motorină promisă anterior de autoritățile de peste Prut, care va fi repartizată, prioritar, fermierilor cu terenuri agricole mici.

***

Pe 8 iunie, premierul Dorin Recean s-a întâlnit cu fermierii, care au protestat în acea zi la Leova. Aceștia i-au relatat premierului despre criza din sectorul agro și consecințele acesteia. La rândul său, prim-ministrul le-a dat asigurări agricultorilor că autoritățile fac tot ce pot pentru a rezolva situația. Șeful Guvernului le-a spus că ministrul Agriculturii va efectua o deplasare la Bruxelles pentru a negocia un suport financiar pentru a gestiona criza din domeniul agricol.

Agricultorii au propus ca la Bruxelles să plece liderul Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, în locul lui Vasile Bolea. Aceștia au declarat că ministrul Agriculturii nu ar fi „specialist în domeniu”. Prim-ministrul nu s-a arătat împotriva perspectivei ca Alexandr Slusari să plece și el la Bruxelles, dar, în același timp, i-a luat apărarea și ministrului Bolea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: