VIDEO „Am crescut la țară și știu cum este: credit, câteodată nu dormi”. Recean a discutat cu fermierii-protestatari în timpul vizitei la Leova
Full Article 4 minutes read

VIDEO „Am crescut la țară și știu cum este: credit, câteodată nu dormi”. Recean a discutat cu fermierii-protestatari în timpul vizitei la Leova

Premierul Dorin Recean s-a întâlnit cu fermierii, care au protestat astăzi la Leova. Aceștia i-au relatat premierului despre criza din sectorul agro și consecințele acesteia. La rândul său, prim-ministrul le-a dat asigurări agricultorilor că autoritățile fac tot ce pot pentru a rezolva situația. Șeful Guvernului le-a spus că ministrul Agriculturii, Vasile Bolea, va efectua o deplasare la Bruxelles pentru a negocia un suport financiar pentru a gestiona criza din domeniul agricol.

Pe 8 iunie, premierul a efectuat o deplasare oficială la Leova, unde, printre altele, s-a întâlnit și cu fermierii care au protestat astăzi în localitatea respectivă. Aceștia i-au spus prim-ministrului că situația precară din domeniul agriculturii îi aduce în imposibilitatea de a-și putea plăti lucrătorii.

„Mesajul nostru pe care vrem să-l înțelegeți. Noi ca fermieri avem lucrători, iar acești lucrători au familii acasă, au copii. Și ajungem într-o perioadă că nu avem nici de salarii pentru lucrători. Și e o problemă foarte mare. Ăsta-i mesajul care… Noi înțelegem, dar vrem și noi șă fim înțeleși la rândul nostru”, i-a spus un bărbat.

La rândul său, premierul a spus că înțelege situația grea în care s-au pomenit fermierii.

„Uitați-vă, eu vă înțeleg. După cum v-am spus, eu am crescut la țară și știu cum este. Eu, toată viața, cu excepția a doi ani, nu am fost în sectorul public, dar în rest  ca și dvs: ai credit, câteodată nu dormi noaptea, alte ori ajungi la sfârșit de lună și trebuie plătite salariile pentru că altfel lumea pleacă, eu știu și înțeleg foarte bine lucrurile astea. Dar, cum ați spus și dvs. problema reală este diferența între prețurile pe care noi le-am avut și prețul jos care este astăzi. Problema asta trebuie să o compensăm”, a spus acesta.

În replică, un alt bărbat a sugerat ca diferența de preț să fie compensată. Ulterior, Dorin Recean le-a spus fermierilor că autoritățile se ocupă de acest aspect. În acest sens, șeful Guvernului a precizat că ministrul Agriculturii, Vasile Bolea, va efectua, pe 20 iunie, o vizită la Bruxelles, unde vor avea loc negocieri pentru a obține finanțare din partea UE.

Agricultorii au propus ca la Bruxelles să plece liderul Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, în locul lui Vasile Bolea. Aceștia au declarat că ministrul Agriculturii nu ar fi „specialist în domeniu”. Prim-ministrul nu s-a arătat împotriva perspectivei ca Alexandr Slusari să plece și el la Bruxelles, dar, în același timp, i-a luat apărarea și ministrului Bolea.

„Uitați-vă, fiecare din noi câteodată obosește. (…) Deci, uitați-vă calculele astea, și apropo am rugat și FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură – n. r.), pentru că calcule astea tot trebuie să fie credibile, structurate. Adică, nu dl. Bolea se duce să facă calcule. Dl. Bolea are sarcina și e mandatat să negocieze. El se duce împreună cu o echipă tehnică”, a spus premierul Recean.

Menționăm că Fermierii din mai multe locații din țară au ieșit, miercuri, 7 iunie, cu tehnică agricolă la proteste, după discuțiile din 6 iunie, la Guvern, cu prim-ministrul Dorin Recean și vicepremierul, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Fermierii s-au arătat atunci nemulțumiți de discuție, în ciuda promisiunilor Executivului, dar și a ajutorului oferit de Guvern în această perioadă. Executivul a chemat agricultorii la masa de discuție și a dat asigurări – problemele din sistem vor fi rezolvate gradual.

Manifestațiile continuă și azi, 8 iunie, în mai multe locații din țară. Fermierii au anunțat anterior că dacă nu vor fi auziți, vor bloca vămile Leușeni și Sculeni, dar și drumurile naționale Hâncești-Leova, Orhei-Rezina și Bălți-Chișinău.

Precizăm că situația a fost comentată și de președinta Maia Sandu. Șefa statului a declarat că deși înțelege că fermierii din țara noastră se confruntă cu anumite probleme, Republica Moldova nu poate suspenda importurile de cereale din Ucraina. „Ucraina ne apără efectiv de pericolul rusesc, iar noi trebuie să îi ajutăm cu ce putem”, a punctat Maia Sandu.

Amintim în acest context că Asociația „Forța Fermierilor” a cerut pe 8 mai Guvernului urgentarea luării deciziei privind alinierea R. Moldova la Decizia Comisiei Europene din 2 mai 2023 privind restricționarea temporară a importurilor din Ucraina a grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței pentru 5 țări din Europa de Est.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: