UE oferă R. Moldova cel mai mare ajutor financiar de la Independență. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen la Chișinău
Full Article 3 minutes read

UE oferă R. Moldova cel mai mare ajutor financiar de la Independență. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen la Chișinău

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova un pachet de ajutor financiar în valoare de 1,8 miliarde de euro – cel mai mare de la proclamarea independenței țării noastre în 1991. Banii vor fi direcționați pentru finanțarea reformelor vitale și a investițiilor care vor accelera dezvoltarea economică. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă cu șefa statului, Maia Sandu, din 10 octombrie, la Chișinău. 

Dragă Maia, cunosc că aveți un plan foarte ambițios pentru R. Moldova (Planul de creștere economică pentru Republica Moldova – n. r.) și Uniunea Europeană va sprijini acest plan. Noi credem că putem să vă ajutăm să dublați dimensiunile economiei dvs. timp de 10 ani, ceea ce va însemna mai multe locuri de muncă și o calitate mai bună a vieții moldovenilor. (…) Vom investi 1,8 miliarde de euro în economia voastră în următorii trei ani”, a declarat Ursula von der Leyen.

Președinta Comisiei Europene a menționat că aceste investiții vor fi direcționate către domenii care vor genera creștere economică și servicii publice.

Vom renova școli, vom construi două spitale noi în Bălți și în Cahul. Noi vom investi în mai multe conexiuni ale țării dvs, cu vecinii, cum ar fi drumul Chișinău-Iași-Odesa, vom construi poduri peste râul Prut, vom investi în rețeaua voastră energetică cu linii de electricitate care vă vor conecta la rețeaua europeană. Și în afară de aceasta, vom contribui la extinderea internetului în bandă lată pe întreaga țară. În afară de aceasta, vom contribui la toate domeniile care pot aduce companiile moldovenești pe piața unică: de exemplu, veți avea acces la aria de plăți unice, ceea ce va contribui la transfer de bani mult mai securitizat, mult mai rapid, cu taxe minimale, ceea ce este un beneficiu pentru afaceri. De asemenea, va oferi și mai multe oportunități financiare pentru sectorul întreprinderilor mici și mijlocii. În același timp, susținem eforturile voastre de reforme – reforme pe care vă propuneți să le realizați pentru a moderniza economia, a îmbunătăți mediului de afaceri, pregătirea sectorului energetic pentru tranziția ecologică. Și vom instrui oameni ca să poată obține locuri de muncă în ziua de mâine”, a precizat ea.

Precizăm că, în data de 10 octombrie, Ursula von der Leyen întreprinde o deplasare de lucru la Chișinău. Vizita oficialei și asistența financiară anunțată vin cu 10 zile înainte de alegerile prezidențiale, în cadrul cărora Maia Sandu va candida pentru al doilea mandat, dar a și referendumul constituțional cu privire la aderarea la UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: