UE triplează sprijinul financiar pentru Moldova. Ursula von der Leyen: „Suntem solidari”
Full Article 3 minutes read

UE triplează sprijinul financiar pentru Moldova. Ursula von der Leyen: „Suntem solidari”

Uniunea Europeană crește sprijinul financiar pentru Republica Moldova de aproape trei ori. Anunțul a fost făcut de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu președinta Maia Sandu la Chișinău. Potrivit înaltei oficiale europene, UE va oferi adițional țării noastre 1,6 miliarde euro pentru recuperarea economică. Alte 100 milioane euro urmează să ajungă în conturile țării noastre pentru consolidarea securității energetice. La fel, Moldova ar urma să beneficieze de sprijin în consolidarea capacităților militare, precum și pe calea de aderare la UE.

„Sunt foarte bucuroasă să anunț un nou pachet de asistență pentru Republica Moldova cu un obiectiv dublu – noi vrem să vă susținem pe dumneavoastră să abordați impactul războiului din vecinătate și noi vrem să vă aducem pe voi mai aproape de UE. Acest pachet are 5 inițiative foarte concrete”, a anunțat von der Leyen.

Potrivit șefei Comisiei Europene, sprijinul UE va susține economia și securitatea energetică a țării, precum și va ajuta Republica Moldova să își consolideze și fortifice capacitățile de apărare.

„Vom oferi sprijin economic adițional. Din octombrie 2021, UE  a oferit RM peste 1 miliard de euro, care include 300 milioane asistență macrofinanciară pentru anul curent. În afară de asta, noi venim cu sprijin adițional. Ținta noastră inițială a fost să ajungem până la 600 mil. euro sprijin adițional. Noutatea bună este că vom reuși practic să triplă suma aceasta cu o finanțare adiționala pe care o să o mobilizăm de 1,6 miliarde euro, care va aduce oportunități extraordinare pentru Moldova și investiții directe în Moldova”, a mai declarat Ursula von der Leyen.

Înalta oficială europeană a anunțat, de asemenea, un sprijin adițional pentru sectorul energetic al țării de 100 milioane euro. Banii ar urma să fie folosiți pentru acoperirea necesităților imediate a populației și a instituțiilor vulnerabile, care se doresc a fi mai eficiente din punct de vedere energetic. Alte domenii în care vor fi investiți bani ai UE vizează securitatea și reziliența țării, precum și aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De la Chișinău, Ursula von der Leyen a salutat progresele înregistrate de Chișinău în calea spre UE și a dat asigurări – țările membre rămân alături de Moldova.

„Mai devreme, UE a convenit să ofere 40 milioane euro RM pentru finanțare în domeniul militar. Vrem să sporim în continuare sprijinul acesta pentru RM. Vedem cum Rusia încearcă să destabilizeze Moldova prin acțiuni hibride. Vrem să vă sporim reziliența, pentru a putea combate aceste încercări. (…) Vrem să avansați și mai rapid în calea spre UE, de aceea vom majora semnificativ numărul angajaților în Delegația UE la Chișinău, care vor oferi sprijin în implementarea reformelor și vă vor ajuta să vă consolidați capacitatea administrativă”, a mai declarat von der Leyen.

Președinta Comisiei Europene a ajuns astăzi la Chișinău alături de Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borell. Oficialii vor participa, alături de alți zeci de lideri ai UE, între ei președinți și prim-miniștri, la Summitul Comunității Politice Europene, găzduit pe 1 iunie de Moldova. Evenimentul va avea loc în satul Bulboaca, la Castelul Mimi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: