Ultima zi de recensământ în Republica Moldova: când vom afla primele rezultate
Full Article 2 minutes read

Ultima zi de recensământ în Republica Moldova: când vom afla primele rezultate

Astăzi, 7 iulie, este ultima zi de recensământ. Recensământul populației și locuințelor a început pe 8 aprilie. Pentru prima data în istoria recensământului din Republica Moldova, recenzorii au fost dotați cu tablete și au utilizat tehnologii informaționale moderne pentru a colecta datele. Potrivit ultimelor date, făcute publice de Biroul Național de Statistică, până pe 4 iulie au fost recenzate circa 2 milioane 438 de mii de persoane. Rezultatele provizorii ale recensământului vor fi făcute publice până la 31 decembrie 2024. 

Biroul de Statistică al Republicii Moldova a declarat anterior că datele obținute la recensământ sunt necesare pentru estimarea anuală a numărului populației și producerea de statistici de recensământ „care contribuie la elaborarea corectă a politicilor publice naționale și locale, pentru desfășurarea eficientă a activităților administrative sau a celor de cercetare, pentru dezvoltarea umană a țării”.

Rezultatele provizorii ale recensământului populației și locuințelor 2024 (numărul persoanelor recenzate pe sexe, medii și în profil teritorial) vor fi făcute publice până la 31 decembrie 2024. Rezultatele definitive vor fi publicate până la 31 decembrie 2026.

Potrivit ultimelor date, făcute publice de Biroul Național de Statistică, până pe 4 iulie au fost recenzate circa un milion 654 de mii de locuințe și circa 2 milioane 438 de mii de persoane.

Pe 26 aprilie, directorul Biroului Național de Statistică declara că la finele recensământului va vorbi despre „refuzul categoric” al unor cetățeni și despre amenzile care vor fi aplicate. Detalii AICI.

NewsMaker a scris pe 1 iulie că 40 de moldoveni, care au refuzat să prezinte date la recensământ, au primit notificări la domiciliu că sunt pasibili de amendă. Ulterior, 22 dintre aceștia și-au schimbat opinia și și-au dat acordul de a fi recenzați. Datele au fost comunicate de reprezentanții Biroului Național de Statistică, solicitați de NM să ofere un comentariu urmare a unui proces verbal cu privire la contravenție recepționat de un cetățean. Cel din urmă a anunțat pe o rețea de socializare că a fost sancționat cu 2500 lei, după ce a refuzat să participe la recensământ. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: