Recensământ: de ce unii cetățeni nu sunt amendați, chiar dacă refuză să ofere informații
Full Article 3 minutes read

Recensământ: de ce unii cetățeni nu sunt amendați, chiar dacă refuză să ofere informații

De la începutul recensământului, din data de 8 aprilie, încă nu au fost aplicate amenzi deși sunt situații când unii cetățeni spun că nu prezintă informații. Aceste situații, potrivit directorului Biroului Național de Statistică (BNS), nu reprezintă „un refuz categoric”. „Despre refuz vom vorbi doar la finele recensământului, când toate măsurile vor fi întreprinse pentru ca persoana să fie convinsă de a oferi această informație”, a menționat șeful BNS. Astfel, a adăugat el, amenzile vor putea fi aplicate doar la sfârșitul perioadei de recensământ.

În timpul unor declarații de presă din data de 26 aprilie, directorul general al Biroului Național de Statistică Oleg Cara a spus că „sunt anumite situații când persoanele spun că da eu nu prezint informația”.

„Nu sunt frecvente. În fiecare din aceste cazuri căutăm modalitatea de a convinge persoana deoarece în fond pentru noi este foarte important ca fiecare persoană să fie auzită și datele despre fiecare persoană să fie înregistrate din spusele acestor persoane. Acum despre o rată nu putem vorbi. Despre refuz noi vom vorbi doar la finele recensământului, atunci când toate măsurile/acțiunile vor fi întreprinse pentru ca persoana să fie convinsă de a oferi această informație”, a menționat Cara.

Întrebat dacă au fost aplicate amenzi celor care refuză să ofere informații, directorul Biroului a declarat: „Nu avem încă situații când persoana categoric a refuzat. Noi continuăm să convingem aceste persoane. Atât timp cât noi continuăm să convingem și avem șansa de a obține răspunsul noi nu aplicăm sancțiuni. Deci, nu este un scop în sine de a sancționa persoana. Obiectul primar este de a obține informația de la persoane. Această măsură restrictivă va fi aplicată doar la finele perioadei de recensământ, atunci când nu vor fi alte modalități posibile de a convinge persoana să ofere informații”.

***

Pe 8 aprilie a fost dat startul Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova. Până pe 7 iulie, circa 4 mii de recenzori urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a. Pentru prima data în istoria recensământului din Republica Moldova, recenzorii sunt dotați cu tablete și vor fi utilizate tehnologii informaționale moderne pentru a colecta datele.

În timpul recensământului, cetățenilor li se cere numărul lor de identificare (IDNP) și numărul de telefon. De ce este nevoie de acest lucru și cum ne sunt protejate datele? Detalii AICI. Cetățenii care vor refuza să participe la recensământ riscă amenzi de până la 2500 de lei. Amenzile vor fi aplicate doar „în cazuri excepționale”. Detalii AICI.

Pe 12 aprilie, reprezentanții Biroului Național de Statistică au declarat că recenzorii au înregistrat primele „provocări”, inclusiv la mânuirea dispozitivelor. Iar unii din ei au ajuns să-și abandoneze activitatea și au fost înlocuiți. Detalii AICI.

Până în seara zilei de 25 aprilie au fost recenzate 597 mii de locuințe și circa 860 mii de persoane. Pe 26 aprilie, directorul BNS a spus că unui recenzor i-a fost întrerupt contractul de muncă. Acesta nu ar fi adresat unele întrebări și ar fi completat chestionarele în locul cetățenilor. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: