Mai multe baraje construite ilegal pe râul Ialpug au fost demolate. Ministerul Mediului: „Anunțați dacă cunoașteți situații similare”
Full Article 2 minutes read

Mai multe baraje construite ilegal pe râul Ialpug au fost demolate. Ministerul Mediului: „Anunțați dacă cunoașteți situații similare”

Ministerul Mediului a primit mai multe sesizări legate de construcția neautorizată a unor baraje pe cursul râului Ialpugel, afluent al râului Ialpug, care a limitat accesul la apă pentru mai multe localități. În urma informațiilor primite de la locuitorii din Borogani, raionul Leova, și de la Asociația Obștească „Garda Națională de Mediu”, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a întocmit procese contravenționale și a emis prescripții de demolare, dar cei care au construit barajul nu s-au conformat.

Ca urmare, Ministerul Mediului, în colaborare cu instituțiile subordonate, a intervenit și a demarat lucrările de demolare a barajelor construite ilegal, restabilind cursul râului în albia sa naturală. Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, îndeamnă cetățenii să informeze autoritățile abilitate în cazul în care cunosc despre construcția barajelor pe râurile din Republica Moldova.

Stimați cetățeni, dacă cunoașteți și alte situații similare, când cineva abuziv a construit un baraj sau alte construcții pe cursul râurilor, astfel îngrădind dreptul la apă al altor cetățeni, vă îndemn să sesizați Ministerul Mediului și Inspectoratul pentru Protecția Mediului! Noi vom interveni pentru a ne asigura că toți cetățenii se bucură în mod egal de beneficiile și frumusețea naturală a râurilor„, a declarat ministrul Mediului.

 

Ministerul subliniază că astfel de acțiuni vor continua pentru a asigura respectarea legii și protejarea resurselor de apă.

***

Râul Ialpug, cu o lungime de 142 km, dintre care 135 km se află pe teritoriul Republicii Moldova și 7 km pe teritoriul Ucrainei, străbate Republica Moldova și regiunea Odesa. Izvorăște din apropierea satului Tomai, în Raionul Leova, Republica Moldova, și curge spre sud, paralel cu Prutul. Traseul său include teritoriul raionului Cimișlia, UTA Găgăuzia, raionul Taraclia și raionul Bolgrad din Ucraina, pentru a se vărsa în Lacul Ialpug, în apropiere de orașul Bolgrad.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: