Un bărbat paralizat, cu cip pe creier, joacă șah cu ajutorul gândului. Neuralink-ul lui Musk a difuzat imaginile video
Full Article 2 minutes read

Un bărbat paralizat, cu cip pe creier, joacă șah cu ajutorul gândului. Neuralink-ul lui Musk a difuzat imaginile video

Start-up-ul american Neuralink, cofondat de miliardarul Elon Musk, a difuzat miercuri un videoclip care înfățișează un pacient jucând șah pe computer cu ajutorul gândului, prin intermediul unui implant cerebral, informează AFP, citat de Agerpres.

Noland Arbaugh, în vârstă de 29 de ani, rămas paralizat în urma unui accident auto, a povestit că poate juca șah sau jocul video „Civilization” sau să ia lecții de japoneză şi de franceză grație unui implant cerebral care îi permite să controleze mouse-ul unui computer.

„E o nebunie, e foarte tare. Mai sunt încă multe lucruri de făcut, dar asta mi-a schimbat deja viaţa”, a spus tânărul surâzător într-un videoclip difuzat în direct de companie pe reţelele de socializare X şi Reddit.

Într-o discuţie purtată cu un inginer din cadrul start-up-ului, pacientul a povestit cum această nouă tehnologie i-a înlesnit accesul la numeroase distracții. El a descris de asemenea felul în care reuşeşte să deplaseze cursorul pe ecran prin intermediul implantului cerebral, care îi pune în practică intenţiile.

Inginerul Neuralink a promis, la rândul lui, să-i ţină la curent pe internauţi cu progresele înregistrate de pacient.

Patronul Tesla şi SpaceX, precum şi proprietar al platformei X, Musk a anunţat în ianuarie că Neuralink a realizat primul său implant cerebral la un pacient în cadrul testelor clinice. La sfârşitul lunii februarie, Musk a anunţat că pacientul este acum capabil să controleze mouse-ul computerului prin intermediul gândului.

Neuralink, companie cu sediul în Fremont, California, a obţinut în mai 2023 undă verde din partea Agenţiei americane pentru reglementarea medicamentelor şi dispozitivelor medicale pentru a putea implanta cipuri pe creierele umane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: