Un fost militar care a luptat de partea separatiștilor din Donețk a fost reținut în timp ce încerca să fugă în regiunea transnistreană
Full Article 2 minutes read

Un fost militar care a luptat de partea separatiștilor din Donețk a fost reținut în timp ce încerca să fugă în regiunea transnistreană

Ofițerii Serviciului de Securitate al Ucrainei a reținut un fost militar, care a luptat alături de separatiștii din Donețk, relatează Ukrainskaia Pravda. Bărbatul a fost reținut în regiunea ucraineană Vinița, care se află în aproriere de granița cu regiunea transnistreană a Moldovei. Potrivit Serviciului de Securitate din țara vecină, acesta intenționa să se ascundă în regiunea transnistreană. 

Serviciul de securitate a dat de urma unui alt militant al organizației teroriste „Republica Populară Donețk”, care mult timp s-a ascuns de justiție pentru participarea la războiul împotriva Ucrainei. Făptașul a fost reținut în apropiere de granița cu Transnistria nerecunoscută, unde încerca să fugă pentru a evita pedeapsa pentru crimele sale”, a comunicat Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Bărbatul este locuitor al orașului Konstantinovka, din regiunea ucraineană Donețk, care a fost anexată ilegal de Rusia.

În 2014, acesta s-a alăturat așa-numitului „Regiment Slavic”, un grup terorist controlat de Rusia din estul Ucrainei.

Acolo a fost implicat în „serviciul” la punctele de control inamice, unde a oprit mașinile cetățenilor ucraineni care încercau să părăsească partea ocupată a regiunii Donețk. În timpul acestor „opriri”, militanții creau motive artificiale pentru a răpi oameni și a le „confisca” mașinile.

În plus, bărbatul a administrat mai multe grupuri pro-Kremlin pe rețeau de socializare rusă Vkontakte, în care îi îndemna pe locuitorii din Donbas să se alăture așa-numitei „Republici Populare Donețk”, declarat organizație teroristă în Ucraina.

Înainte ca Federația Rusă să lanseze invazia pe scară largă în țara vecină, bărbatul a părăsit rândurile militanților și a călătorit pe teritoriul controlat de Ucraina, unde a încercat să se „ascundă”.

Ofițerii Serviciului de Securitate al Ucrainei au stabilit locația acestuia și l-au reținut într-unul dintre districtele de frontieră din regiunea Vinița.

În timpul percheziției, au fost depistate și ridicate un telefonul mobil al bărbatului, dar și cartele SIM care conțin dovezi ale comunicării acestuia cu separatiștii din Donețk.

În prezent, bărbatul se află în arest.

Acesta est învinuit în temeiul articolului „participarea la un grup sau o organizație teroristă” și riscă până la 15 ani de închisoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: