Un fost procuror general al Moldovei, achitat după ce a fost învinuit de abuz în serviciu. Reacția Procuraturii Anticorupție
Full Article 3 minutes read

Un fost procuror general al Moldovei, achitat după ce a fost învinuit de abuz în serviciu. Reacția Procuraturii Anticorupție

Ex-procurorul general al Republicii Moldova, Valeriu Balaban, a fost achitat după ce a fost învinuit de abuz în serviciu. Informația a fost comunicată pe 27 mai de reprezentanții Procuraturii Anticorupție. Instituția a declarat că va contesta sentința de achitare. Potrivit procurorilor, cauza penală a fost pornită în ianuarie 2017 după ce Balaban ar fi semnat contracte de achiziție și reparații a unei clădiri nefinalizate de pe strada Alexandru cel Bun „fără organizarea unei licitații publice corespunzătoare”. În cumul, fostul procuror și alte 6 persoane ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 24.103.600 lei. 

Reprezentanții Procuraturii Anticorupție au declarat că Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat o sentință pe 27 mai în cauza penală ce vizează acțiunile unui fost procuror general și a altor 6 persoane, învinuite de depășirea atribuțiilor de serviciu.

Cauza penală a fost pornită în ianuarie 2017 de Procuratura Generală.

Inculpatul V.B., în perioada 2003-2007, deținând funcția de procuror general al Republicii Moldova, a depășit atribuțiile sale legale prin mai multe acțiuni ilegale legate de achiziția și reparația unei clădiri nefinalizate situată pe strada Alexandru cel Bun nr. 100 din Chișinău. În ciuda rapoartelor de expertiză care indicau probleme majore structurale și necesitatea unor investiții suplimentare considerabile, V. B. a semnat contracte de achiziție și reparații fără a urma procedurile legale și fără organizarea unei licitații publice corespunzătoare”, au menționat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

Instituția a adăugat că fostul procuror general a semnat un contract de achiziție pentru clădire la un preț supraevaluat „cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 9,312,000 lei”.

De asemenea, a determinat membrii comisiei de licitație să petreacă licitații publice în lipsa documentației necesare, rezultând în atribuirea contractelor de reconstrucție către o companie de construcții și alte cheltuieli nejustificate. Aceste acțiuni au dus la un cost total de reconstrucție mult mai mare decât cel planificat inițial, înregistrând un prejudiciu suplimentar și reprezentând o gravă încălcare a atribuțiilor sale oficiale”, au menționat procurorii.

Se precizează că, în cumul, fostul procuror și celelalte persoane ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 24,103,600 lei.

Prin sentința din 27 mai, a adăugat Procuratura Anticorupție, instanța a recunoscut vinovat unul dintre inculpați în comiterea infracțiunii de exces de putere, însă acesta a fost liberat de pedeapsă în legătură cu expirarea termenului de prescripție.

 „Ceilalți 6 au fost achitați din motiv că faptele nu întrunesc elementele infracțiunii, fiind anulate și sechestrele aplicate. Acuzatorii de stat apreciază sentința ca fiind ilegală și neîntemeiată, aceasta urmând a fi contestată cu apel, la Curtea de Apel Chișinău”, au declarat reprezentanții Procuraturii Anticorupție, subliniind că procurorii vor „contesta sentința de achitare a fostului procuror general”.

Valeriu Balaban a îndeplinit funcția de procuror general al Republicii Moldova în perioada 2003-2007.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: