Un furnizor de gaze din Moldova s-a ales cu licența suspendată pentru 2 luni
Full Article 5 minutes read

Un furnizor de gaze din Moldova s-a ales cu licența suspendată pentru 2 luni

Compania East Gas Energy Trading”, furnizor de gaze naturale din Moldova, s-a ales cu licența suspendată pentru următoarele 2 luni. Decizia a fost luată pe 29 august de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și a fost anunțată într-un comunicat de presă pe 11 septembrie. Potrivit ANRE, compania avea datorii contractuale în raport cu operatorul sistemului de transport „Vestmoldtransgaz” și s-a decis aplicarea unor măsuri. Între timp, Moldovagaz a preluat consumatorii finali care până la data de 28 august au fost deserviți de către „East Gas Energy Trading”. „Niciunul din cei 30 de agenți economici și cei 10 consumatori casnici nu a fost deconectat de la rețea”, au evidențiat reprezentanții ANRE. 

Avertizarea „Vestmoldtransgaz” pentru „East Gas Energy Trading”

Reprezentanții ANRE au menționat pe 11 septembrie că „East Gas Energy Trading” este titular al licenței pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale din anul 2022. Iar pe 9 august 2024 operatorul sistemului de transport „Vestmoldtransgaz” a avertizat furnizorul de gaze naturale „East Gas Energy Trading” cu privire la intenția de rezoluțiune a Contractului de echilibrare din 9 iunie 2023, în termen de 12 zile lucrătoare de la recepția preavizului expediat către furnizor, „pe motiv de încălcare a clauzelor contractuale”.

Furnizorul „East Gas Energy Trading” a admis mai multe încălcări ale Contractului de echilibrare, care se referă la: neacoperirea garanției financiare urmare a creării dezechilibrelor în rețeaua de transport al gazelor naturale, obligația de a prognoza consumul de gaze naturale a consumatorilor finali deserviți de acesta, întreprinderea măsurilor necesare în mod continuu pentru a păstra echilibrul dintre cantitățile de gaze naturale intrate și ieșite din portofoliul de echilibrare al acestuia, pentru fiecare zi gazieră”, au declarat reprezentanții ANRE.

Se menționează că la data de 9 august 2024 „dezechilibrul negativ generat de către „East Gas Energy Trading” constituia 2 489 405 m3, iar suma neacoperită de Garanția financiară depusă de către acesta la operatorul sistemului de transport – constituia circa 12,6 milioane lei”.

Acțiunile ANRE

ANRE a constatat că la expirarea termenului de preavizare stabilit de către operatorul sistemului de transport al gazelor naturale pentru S.R.L „East Gas Energy Trading”, survine riscul iminent al imposibilității tehnice de a furniza gaze naturale consumatorilor, situație care necesită aplicarea unor măsuri speciale de protejare a acestora”, au menționat reprezentanții Agenției.

Potrivit ANRE, în condițiile în care până la expirarea termenului la 28 august 2024 „nu exista o certitudine referitor la stingerea datoriei contractuale a „East Gas Energy Trading” în raport cu „Vestmoldtransgaz” s-a decis aplicarea unor măsuri.

Pe 13 august, ANRE a emis în adresa „East Gas Energy Trading” o prescripție „prin care a obligat furnizorul să-și notifice toți consumatorii deserviți despre riscul privind impunerea furnizării de ultimă opțiune și să le recomande ca aceștia să recurgă la procedura de schimbare a furnizorului”.

Iar pe 20 august ANRE a aprobat o hotărâre prin care a obligat „Moldovagaz” să asigure, începând cu 29 august 2024, continuitatea furnizării gazelor naturale către clienții „East Gas Energy Trading”, dacă până la data de 28 august „Vestmoldtransgaz” nu va prezenta Agenției „o notificare prin care va comunica despre stingerea datoriei contractuale de către S.R.L „East Gas Energy Trading” și neaplicarea în consecință a clauzei de rezoluțiune a Contractul de echilibrare încheiat cu aceasta”.

La 29.08.2024, având în vedere faptul că S.R.L „East Gas Energy Trading” așa și nu și-a lichidat restanțele în raport cu S.R.L „Vestmoldtransgaz”, iar operatorul sistemului de transport nu a prezentat Agenției o notificare în acest sens, ANRE a organizat o ședință extraordinară a Consiliului de Administrație în cadrul căreia a fost aprobată Hotărârea nr. 522 cu privire la suspendarea pentru următoarele 2 luni a licenței eliberate S.R.L „East Gas Energy Trading” pentru desfășurarea activității de furnizare a gazelor naturale”, au relatat reprezentanții ANRE pe 11 septembrie.

Instituția a adăugat că, tot pe 29 august, „Moldovagaz” a informat ANRE despre preluarea consumatorilor finali care până la data de 28 august au fost deserviți de către „East Gas Energy Trading” „prin urmare niciunul din cei 30 de agenți economici și cei 10 consumatori casnici nu a fost deconectat de la rețea”.

***

Potrivit Mold-Street, East Gas Energy Trading SRL a fost înregistrată în aprilie 2020 și este administrată de Vitalie Șeptefraț, care a făcut parte în trecut din Consiliul de administrare al Moldovagaz. Firma are patru fondatori: Mircea Maleca cu 30%, Vitalie Șeptefraț – cu 20%, Ecer Invest SRL (fondată și administrată de Adriana Popescu) – 20% și H Kapitalz SRL (fondată și administrată de Maria Cebotari) – 30%. Mircea. Potrivit sursei, Mircea Maleca și Maria Cebotari sunt parteneri de afaceri și la compania aeriană Fly One, dar și în alte firme.

Amintim, în septembrie 2023, East Gas Energy Trading a fost aleasă de companie de petrol și gaz natural din Turcia BOTAȘ pentru a semna un contract de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova începând cu 1 octombrie același an. Detalii AICI


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: