Din octombrie, Turcia va livra gaze naturale Republicii Moldova: a fost semnat un acord
Full Article 2 minutes read

Din octombrie, Turcia va livra gaze naturale Republicii Moldova: a fost semnat un acord

Republica Moldova va importa, începând cu 1 octombrie 2023, 2 milioane m3 de gaze naturale pe zi din Turcia. Compania moldovenească East Gas Energy Trading a semnat un acord în acest sens cu BOTAŞ, companie de petrol și gaz natural din Turcia. 

Compania turcească a declarat că „BOTAŞ a introdus o nouă țară europeană pe lista țărilor în care exportă gaze naturale”.

BOTAŞ şi East Gas Energy Trading, companie care joacă un rol activ în regiune și în special pe piața energetică din Moldova, au încheiat un acord pentru furnizarea de gaze naturale de către BOTAŞ spre Moldova”, se arată într-o declarație a companiei turcești.

Se menționează că acordul a fost semnat pe 28 septembrie de directorul general al BOTAŞ Burhan Özcan și directorul general East Gas Energy Trading Nicolai Gaborak. 

Compania turcească a precizat că urmare a acordului semnat cu East Gas Energy Trading, BOTAŞ va furniza Moldovei 2 milioane m3 de gaze naturale pe zi, începând cu 1 octombrie 2023. Detalii despre prețul gazelor nu au fost comunicate.

Potrivit Mold-Street, East Gas Energy Trading SRL a fost înregistrată în aprilie 2020 și este administrată de Vitalie Șeptefraț, care a făcut parte în trecut din Consiliul de administrare al Moldovagaz. Firma are patru fondatori: Mircea Maleca cu 30%, Vitalie Șeptefraț – cu 20%, Ecer Invest SRL (fondată și administrată de Adriana Popescu) – 20% și H Kapitalz SRL (fondată și administrată de Maria Cebotari) – 30%. Mircea. Potrivit sursei, Mircea Maleca și Maria Cebotari sunt parteneri de afaceri și la compania aeriană Fly One, dar și în alte firme.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: