„Este o ofensă gravă”. Primarii vor protesta din cauza inițiativei guvernului de a plafona taxele locale
Full Article 3 minutes read

„Este o ofensă gravă”. Primarii vor protesta din cauza inițiativei guvernului de a plafona taxele locale

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a anunțat un protest față de propunerea guvernului de a plafona taxele locale. Într-o conferință de presă din 26 noiembrie, mai mulți primari și-au manifestat nemulțumirea față de această propunere și au cerut deputaților să nu susțină proiectul de lege.

„Am decis să venim cu un protest, flashmob, prin care vrem să ne exprimăm nemulțumirea și să solicităm autorităților centrale și celor parlamentare de a nu vota plafonarea taxelor locale. Considerăm că este un abuz și sperăm la o atitudine respectuoasă față de autoritățile publice locale și față de cetățeni”, a declarat Tatiana Badan, primarul satului Selemet, Cimișlia și președinta CALM.

Primarul orașului Strășeni, Valentina Casian, a menționat că inițiativa executivului este „o ofensă gravă” pentru reprezentanții autorităților publice locale: „Sunt considerați incapabili de a elebora o politică fiscală la nivel local și de a crea o relație cooperantă, prietenoasă cu mediul de afaceri. Noi astăzi nu mai suntem acei primari cărora să le pui un sac în cap și să le dictezi cum să acționeze la nivel local, suntem interesați de a atrage mediul de afaceri pentru investiții”.

Directorul CALM Viorel Furdui spune că primarii sunt nevoiți să caute dreptatea în stradă pentru că nu sunt auziți: „Este a patra încercare a guvernării de a atenta la puținele venituri ale primăriilor. Este o acțiune stranie. Guvernul, sub paravanul grijii pentru mediul de afaceri, promovează niște interese foarte înguste și obscure. Toată povara fiscală va cădea pe umerii businessului mic. Nu există niciun temei pentru a institui o plafonare”.

Organizatorii au subliniat că vor respecta măsurile de prevenire și combatere a noului coronavirus, iar la manifestație vor participa până la 50 de persoane.

Protestul se va desfășura vineri, 27 noiembrie, începând cu ora 11. Primarii se vor întâlni în fața Ministerului Finanțelor și vor merge împreună până în fața clădirii guvernului.

***

Plafonarea taxelor locale este o prevedere inclusă în proiectul privind politica bugetarfiscală pentru anul 2021. Luni, 23 noiembrie, după întâlnirea cu speakerul Zinaida Greceanâi și președintele în exercițiu Igor Dodon, premierul Ion Chicu a menționat că inițiativa este justificată.

„Este o măsură care vine să protejeze businessul de unele decizii nu tocmai inspirate ale unor autorități locale. Eu am văzut unele speculații făcute de unii reprezentanți ai asociațiilor sau a primarilor. Ele nu sunt întemeiate. Am spus că transferurile de la bugetul de stat vor acoperi toate cheltuielile necesare pentru administrația publică locală” a argumentat  Ion Chicu.

În 2014 Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile legislative prin care autoritățile de atunci încercau să implementeze un proiect similar.

Din consiliul de administrare al CALM fac parte 67 de primari.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: