Un grup de locuitori din Bălți le cer autorităților să revadă noua metodologie de repartizare a consumului de energie termică. Arina Spătaru: „Conține greșeli”

Un grup de locuitori ai municipiului Bălți au pichetat, pe 25 iulie, Ministerul Energiei de la Chișinău. Mulțimea, în frunte cu fosta deputată Arina Spătaru, care și-a anunțat o zi în urmă revenirea în politică, au criticat noua metodologie de repartizare a consumului agentului termic în cadrul blocurilor locative, elaborată și suspusă consultărilor publice de Ministerul Energiei. Oamenii s-au arătat îngrijorați de faptul că ar putea fi nevoiți și în această iarnă să achite pentru căldura care trecea prin țevile din apartamentul lor, chiar dacă au fost debranșați de la sistemul central de termoficare, și le-au cerut autorităților să intervină, până la începerea noului sezon rece.

Manifestarea din scuarul Guvernului a fost precedată de o conferință de presă susținută de reprezentanții Forumului bălțenilor pentru soluționarea problemelor cu CET Nord și fosta deputată Arina Spătaru. Revenită recent în politică, Spătaru a criticat public metodologia elaborată în toamna anului trecut de Ministerul Infrastructurii, condus pe atunci de Andrei Spînu. De asemenea, politiciana i-a cerut Ministerului Energiei să modifice formulele de calcul privind plata facturilor la energia termică păstrate în noua metodologie, despre care spune că ar fi fost elaborată cu abateri.

„Oamenii s-au dezamăgit în sistemul central de termoficare și și-au pierdut încrederea. Pentru ca să capeți această încredere, nu trebuie să taxezi gospodăriile debranșate cu facturi exagerate arătându-le că: „vedeți, clienții noștri fideli, care au rămas la noi, au aproximativ aceleași facturi”. Nu poți prin batjocură și înjosire să atragi oamenii să se reconecteze la sistemul central. Vă îndemnăm să vă întoarceți cu fața către cetățeni și să veniți cu soluții clare”, a declarat Arina Spătaru.

Și expertul în energetică Sergiu Ungureanu susține că noua metodologie supusă consultărilor ar conține „practic aceleași greșeli și scăpări” din metodologia elaborată de ministrul Andrei Spînu, în toamna anului precedent. Între acestea, Ungureanu enumeră pierderile tranzitorii de energie termică, pentru care nu ar exista un calcul exact care ar urma să fie aplicat atât în raport cu consumatorii conectați la sistemul centralizat de încălzire, cât și în raport cu cei debranșați. Mai mult, Ungureanu susține că formulele de calcul conținute în metodologie au fost determinate în baza unui studiu care nu ar fi trecut toate etapele prevăzute de legislație.

„Observăm că greșelile sau problemele depistate în metodologia precedentă practic au rămas. (…) În special, în situația în care nu există, de exemplu, etaj tehnic sau subsol încălzit, de multe ori metodologia spune că ele trebuie să fie considerate apriori că există. De asemenea, nu sunt luate în considerare pierderile prin îngrădirile tehnice ale clădirii. De exemplu, sunt pereți care nu sunt izolați, dar sunt și care au fost izolați. Mulți oameni au întreprins și alte măsuri de eficientizare energetică, de exemplu și-au pus ferestre termopan, dar nici asta nu este luat în considerare”, a declarat expertul în energetică Sergiu Ungureanu.

NM a solicitat un comentariu de la Ministerul Energiei, însă până la publicarea acestui subiect nu am primit un răspuns din partea reprezentanților instituției.

Amintim că Ministerul Energiei a supus consultărilor publice noua metodologie de repartizare consumului agentului termic în cadrul blocurilor locative la sfârșitul lunii iunie, curent. Potrivit metodologiei, moldovenii care locuiesc la mansardă, la primul sau ultimul etaj ar putea plăti diferit pentru căldură și gaz. Mai mult, conform actului, gestionarii fondului locativ și locatarii vor avea dreptul să aprobe o metodologie la nivel de condominiu și să propună propriul mecanism de repartizare a consumului de energie termică în interiorul blocului. Detalii AICI.

Potrivit Ministrului Energiei, între anii 2000-2022, cca 24 de mii de apartamente sau 10% din totalul apartamentelor din mun. Chișinău s-au debranșat de la SACET, iar în mun. Bălți proporția constituie cca 30%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: