Un investitor german pleacă din Moldova? Alaiba: „Unele industrii vor vedea că nu pot angaja oameni cu 5000 de lei”
Full Article 3 minutes read

Un investitor german pleacă din Moldova? Alaiba: „Unele industrii vor vedea că nu pot angaja oameni cu 5000 de lei”

Ministrul Economiei Dumitru Alaiba a declarat că compania germană Coroplast din Căușeni – specializată în producerea cablajului auto – nu va pleca din Republica Moldova. Potrivit lui, întreprinderea se va reorienta spre alt tip de activitate. Precizările au fost făcute pentru NM, după ce ex-deputatul Alexandr Slusari a anunțat că Coroplast ar urma să-și finalizeze activitatea în țara noastră și să se mute în Tunisia, din cauza forței de muncă mai ieftine.

Pe 29 mai, Alexandr Slusari a declarat că compania germană Coroplast ar urma să-și încheie activitatea în țara noastră.

Pe fundalul declarațiilor pompoase a ministrului Alaiba despre mare interes al potențialilor investitori față de Moldova, pleacă investitorii existenți. Fabrica Coroplast din Căușeni, în scurt timp își închide activitate. (…) 420 persoane vor pierde locuri de muncă. Bugetul public național va pierde zeci de milioane lei impozite și taxe. Proprietarul își mută producere în Tunisia, unde forța de muncă este mai ieftină. Alte avantaje și stimultente pentru activitatea în Moldova investitorul nu mai vede. (…) Dumitru Alaiba poate continua PR-ul la televiziuni, Facebook și Tik Tok cu zeci de declarații sterile și pline de demagogie. Însă să vede clar că economia întră în declin de proporție, investitorii străini unu câte unu pleacă, iar producătorii autohtoni sunt sufocați de importuri. Așa că ministru avem, iar economie tot mai puțin”, a scris Alexandr Slusari pe Facebook.

Ulterior, în cadrul unor declarații de presă pentru NM, ministrul Economiei a negat informațiile. Dumitru Alaiba a declarat că Coroplast nu va pleca din Republica Moldova, ci se va reorienta spre alt tip de activitate.

Fix la ora 12:30 am o discuție cu reprezentanții companiei, din câte nouă ni s-a explicat, compania nu se închide, nu lichidează, nu dispar. Din informația preliminară, ei au luat decizia strategică să se orienteze pe alt tip de activitate în Republica Moldova. Adevărul este că în Republica Moldova, într-adevăr, salariul mediu crește și asta de fapt este bine pentru toți. Salariul mediu este în permanentă creștere. Unele industrii, din păcate vor vedea că nu pot angaja oameni cu 5 000 de lei sau 6 000 de lei și asta este inevitabil. Respectiv, sarcina noastră este să ajutăm economia să se orienteze pe productivitate, să se orienteze pe o industrie cu o valoare adăugată mai înaltă. Nu avem de ales, noi trebuie să ajutăm atât oamenii să aibă un salariu bun, pentru că oamenii pleacă din țara asta, din motivul că nu pot avea un loc de muncă bine plătit”, a spus acesta.

Ministrul Economiei a menționat că autoritățile vor încerca să ajute Coroplast. „O să vedem cum ce-i putem ajuta, noi suntem în permanentă legătură cu toți reprezentanții mediului de afaceri, inclusiv cu cei orientați spre export”, a comunicat el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: