Un jurnalist rus și o jurnalistă filipineză sunt laureații Premiului Nobel pentru Pace în 2021
Full Article 2 minutes read

Un jurnalist rus și o jurnalistă filipineză sunt laureații Premiului Nobel pentru Pace în 2021

Premiul Nobel pentru pace pentru anul 2021 a fost acordat redactorului-șef publicației rusești „Novaya Gazeta” Dmitri Muratov și jurnalistei de origine american-filipineză Maria Ressa.

Aceștia au fost apreciați pentru „lupta lor curajoasă pentru apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia”.

Acesta este cincilea și penultimul Premiu Nobel decernat anul acesta, informează hotnews.ro.

Premiul Nobel pentru Medicină a fost decernat luni oamenilor de știință americani David Julius și Ardem Patapoutian pentru descoperirea receptorilor pentru temperatură și atingere.

Marți au fost anunțați câștigătorii Premiului Nobel pentru Fizică: Klaus Hasselmann (Germania), Syukuro Manabe (Japonia-SUA) și Giorgio Parisi (Italia) pentru „contribuțiile lor revoluționare la înțelegerea noastră asupra sistemelor fizice complexe”.

Premiul Nobel pentru Chimie
 a fost acordat miercuri cercetătorilor Benjamin List (Germania) și David MacMillan (SUA) pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice.

Joi, scriitorul Abdulrazak Gurnah din Zanzibar a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru „abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor în prăpastia dintre culturi şi continente”.

În 2020 comitetul Nobel norvegian a decernat Premiul pentru Pace Programului alimentar mondial al Națiunilor Unite, acesta subliniind că nevoia de soluții multilaterale pentru foamete este „mai vizibilă ca niciodată”, transmite AFP.

Premiul Nobel pentru Pace este singurul decernat de comitetul din Norvegia, toate celelalte fiind acordate de Academia Regală Suedeză de Științe.

Ultimul Premiu Nobel de anul acesta, cel pentru economie, urmează să fie anunțat luni, 11 octombrie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: