Un moldovean, reținut în 2022 de Tiraspol, eliberat. Chișinăul: „O detenție ilegală”
Full Article 3 minutes read

Un moldovean, reținut în 2022 de Tiraspol, eliberat. Chișinăul: „O detenție ilegală”

Chișinăul a anunțat pe 15 august că Tiraspolul l-a eliberat, din detenție ilegală, pe cetățeanul Republicii Moldova Vladimir Dudnic. Acesta a fost reținut în aprilie 2022. Potrivit Asociației Promo-LEX, Dudnic lucra ca ofițer în armată la Bender dar, în momentul reținerii, se afla în concediu medical. Tiraspolul l-a reținut „acuzându-l că ar fi primit bani de la o locuitoare din Tighina pentru a o ajuta să perfecteze mai rapid documentele de cetățeană a Republicii Moldova”. Urmare a ultimii decizii în privința lui Dudnic, Chișinăul a cerut Tiraspolului să elibereze și alți cetățeni ai Republicii Moldova. 

Biroul politici de reintegrare a anunțat că pe 15 august „a fost eliberat din detenție ilegală cetățeanul Republicii Moldova Vladimir Dudnic”. Cel din urmă, potrivit Chișinăului, a fost privat de libertate de către structurile de forță de la Tiraspol pe 4 aprilie 2022.

„În toată această perioadă, cazul cetățeanului Dudnic Vladimir s-a aflat constant în vizorul vicepremierului pentru reintegrare și al Biroului politici de reintegrare, fiind abordat în dialogul cu partenerii externi, precum și în cadrul platformelor de interacțiune la nivelul reprezentanților politici și al grupurilor de lucru pentru drepturile omului. Cu acest prilej, evidențiem conlucrarea activă și axată pe apărarea drepturilor omului pe acest caz de rezonanță cu Reprezentanța Oficiului Avocatului Poporului la Varnița, Misiunea OSCE în Republica Moldova și cu partenerii internaționali, care au adus un aport esențial la obținerea unui rezultat pozitiv”, au declarat reprezentanții Biroului.

Totodată, Chișinăul a îndemnat Tiraspolul să elibereze și alți cetățeni ai Republicii Moldova „care sunt ilegal încarcerați și persecutați în regiune: Ermurachi M., Dimov Al., Menzarari S., Malîșev A., Pogorlețchii V. ș.a.”.

În 2022, publicațiile din Tiraspol anunțau că Vladimir Dudnic, locuitor al Chișinăului – în vârstă de 34 de ani, a fost reținut pentru că ar fi luat bani de la locuitori ai regiunii transnistrene, după ce se înțelegea să le presteze servicii pentru obținerea cetățeniei R. Moldova, și ulterior dispărea.

Asociația Promo-Lex a declarat pe 15 august curent că Vladimir Dudnic a fost reținut, în 2022, în timp ce plecase din Chișinău spre Tighina (Bender).

„El lucra ca ofițer în armată la Tighina, dar se afla în concediu medical în acea perioadă. A doua zi, pretinsul minister al afacerilor interne de la Tiraspol a anunțat reținerea sa, acuzându-l că ar fi primit bani de la o locuitoare din Tighina pentru a o ajuta să perfecteze mai rapid documentele de cetățeană a Republicii Moldova”, a relatat Asociația din Republica Moldova.

Reprezentanții Asociației au ținut să precizeze că îi vor oferi asistență juridică lui Vladimir Dudnic.

***

În mai 2024 a fost eliberat dintr-o închisoare din Tiraspol și activistul din regiunea transnistreană Victor Pleșcanov. Aceasta a fost deținut din 2022. Liderul nerecunoscut de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a semnat un „decret” privind grațierea lui Pleșcanov, deși anterior a refuzat să facă acest lucru. Pleșcanov este un activist civic din regiunea transnistreană, în vârstă de 58 de ani, care în ultimii ani a avut un discurs și o poziție critică împotriva abuzurilor comise în regiunea transnistreană, iar odată cu invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022 a criticat abuzurile comise de armata rusă, inclusiv ilegalitatea dislocării acesteia în regiunea transnistreană. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: